Ce înseamnă să te îndrăgostești? Nu poți să-ți scoți acea fată sau tipul din cap? Visezi cu ochii deschiși la persoana când ar trebui să lucrezi? Vă imaginați viitorul împreună? Aceste gânduri amețitoare sunt doar trei dintre multitudinea semnelor de iubire.
Oamenii de știință au stabilit exact ce înseamnă „să te îndrăgostești”. Un creier îndrăgostit este foarte diferit de unul care se confruntă cu simpla poftă și, de asemenea, este diferit de creierul cuiva într-o relație de lungă durată, dedicată.
Iată principalele semne că îl iubești/ o iubești?
Crezi că el/ea este special
Când ești îndrăgostit, începi să crezi că iubitul tău este unic. Credința este cuplată cu incapacitatea de a simți o pasiune romantică pentru altcineva. Această unicitate rezultă din niveluri crescute de dopamină, implicată în procesele de atenție și concentrare din creierul tău.
Te concentrezi doar pe pozitiv
Oamenii care sunt cu adevărat îndrăgostiți tind să se concentreze pe calitățile pozitive ale iubitului lor, în timp ce trec cu vederea trăsăturile sale negative. De asemenea, se concentrează pe evenimente și obiecte banale care le amintesc de persoana iubită, visând cu ochii deschiși la aceste mici momente și amintiri prețioase.
Treci prin instabilitate emoțională
După cum se știe, îndrăgostirea duce adesea la instabilitate emoțională și fiziologică. Treci prin entuziasm, euforie, energie crescută, insomnie, pierderea poftei de mâncare, tremur, o inimă accelerată și respirație accelerată. Se poate ajunge și la anxietate, panică și sentimente de disperare atunci când relația ta suferă chiar și cel mai mic eșec.
Oamenii care sunt îndrăgostiți simt în general un puternic sentiment de empatie față de persoana iubită. Ei percep durerea celeilalte persoane ca pe a lor și sunt dispuși să sacrifice orice pentru cealaltă persoană.
Îți planifici viitorul împreună
Îndrăgostiții tânjesc după uniunea emoțională, căutând modalități de a se apropia și de a visa cu ochii deschiși la un viitor împreună. Ai aflat ce înseamnă să te îndrăgostești.
Simți posesivitate și îți dorești uniune emoțională
Cei care sunt profund îndrăgostiți experimentează de obicei dorința sexuală pentru iubita lor, printre șiruri emoționale puternice. Dorința de sex este cuplată cu posesivitatea. Aceasta este dorința de exclusivitate sexuală și gelozie extremă atunci când partenerul este suspectat de infidelitate. În timp ce dorința de compatibilitate sexuală este importantă pentru oamenii îndrăgostiți, dorința de a fi compatibili emoțional are prioritate. Un studiu a constatat că 64% dintre persoanele îndrăgostite nu au fost de acord cu afirmația „Sexul este cea mai importantă parte a relației cu partenerul meu”.
Ai dorința de a vă alinia interesele
Ce înseamnă să te îndrăgostești? Acest proces are la bază tendința de a-ți reorganiza prioritățile zilnice și/sau de a-ți schimba îmbrăcămintea, manierele, obiceiurile sau valorile, astfel încât acestea să se potrivească mai bine cu cele ale iubitului tău.
Ești dependent de această persoană
Dragostea schimbă creierul. În relațiile în stadiu incipient, acea euforie pe care o simt oamenii apare ca o activitate neuronală intensificată în zonele creierului bogate în dopamină – zone legate de sistemul de recompense – și în zonele asociate cu căutarea recompenselor.
Sărbătorești succesurile acestei persoane
Dacă ai o reacție atipică atunci când îl vezi cum excelează la ceva ce tu nu faci, înseamnă să te îndrăgostești. Partenerii romantici se simt conectați și pot împărtăși rezultatele succeselor celuilalt. Ei simt mândrie și emoții pozitive atunci când își văd partenerul reușind.
Îți este dor de această persoană când nu sunteți împreună
Din multe privințe, cât de mult îți este dor de o persoană reflectă cât de interdependente au devenit viețile voastre. Dacă te întrebi dacă iubești pe cineva,ține cont de cât de mult îți este dor când nu sunteți aproape.
Pierzi acea scânteie
Din păcate, a fi îndrăgostit de obicei nu durează pentru totdeauna. Este o stare impermanentă care evoluează într-o relație de lungă durată, pe care psihologii o numesc „atașament”. Fie se risipește, iar relația se dizolvă. Dacă există bariere ce îi împiedică pe parteneri să se vadă regulat, dragostea va dura mai mult decât dacă ar fi altfel.
Stima de sine a crescut prin cunoașterea acestei persoane
Când oamenii se îndrăgostesc, întregul lor sentiment față de sine se schimbă. Ei capătă noi trăsături, crescând în diversitatea conceptului lor de sine prin influența noului lor partener de relație. Cu alte cuvinte, tu înainte de a te îndrăgosti este diferit de tine după ce te îndrăgostești. Lucrurile de care îți pasă, obiceiurile tale, cum îți petreci timpul, sunt influențate involuntar, de partenerul tău. Poate că simți această diferență, sau poate o observă alții, o poți vedea decât dacă cobori cu picioarele pe pământ.
Devii gelos, dar nu suspicios, asta înseamnă să te îndrăgostești
O anumită cantitate de gelozie este sănătoasă, nu toxică. Privind evolutiv, gelozia este o adaptare care ajută relațiile să rămână intacte, făcându-i pe membrii săi sensibili la potențialele amenințări. Oamenii care sunt geloși tind să fie mai dedicați relațiilor.
Totuși, gelozia trebuie ținută sub control. Gelozia reactivă sau emoțională este prezisă de factori relaționali pozitivi, cum ar fi dependența și încrederea. Persoanele care simt gelozie ce include acțiuni precum verificarea în secret a telefonului partenerului, sunt asociate cu stima de sine scăzută și insecuritate cronică.
Construirea unei relații sănătoase este minunat, cu toții ne dorim asta. A fi într-o astfel de relație se bazează în primul rând pe a te simți bine în prezența acelei persoane. Dragostea înseamnă pasiune, siguranță și confort emoțional. Angajamentul este decizia necesară luată de către cineva pentru a trăi împreună cu acea persoană.
Oamenii care urmăresc o căsnicie de-o viață, știu că dragostea are nevoie de implicare pentru a avea stabilitate, bucurie sufletească și împlinire.
Întotdeauna merită să încerci!