Skip to main content
Ce e nouHighlightsRelații cu sens

5 semne că partenerul tău se simte singur, chiar dacă sunteți împreună

14 martie 2025aprilie 2nd, 20252 Comentarii
5 semne că partenerul tău se simte singur, chiar dacă sunteți împreună

Într-o relație, nu este suficient să fii prezent fizic alături de partener pentru ca acesta să se simtă iubit și înțeles. A fi într-o relație nu înseamnă automat că te simți conectat. Uneori, singurătatea în doi este mai dureroasă decât singurătatea propriu-zisă. Poți dormi lângă cineva, dar să te simți la kilometri distanță. Poți avea o viață comună, dar să simți că ceva s-a rupt.

Dacă simți că partenerul tău este tot mai retras, că între voi s-a creat o distanță invizibilă, este momentul să fii atent la aceste semne. Ignorarea lor poate duce la deconectare emoțională profundă, iar în timp, chiar la destrămarea relației.

Pentru a înțelege mai bine impactul singurătății în doi și cum o putem gestiona, am stat de vorbă cu psihologul Roxana Grigoraș, care ne-a oferit câteva perspective esențiale.

1. Comunicarea este superficială sau absentă

Dacă discuțiile voastre au devenit pur logistice – cine face cumpărăturile, cine duce gunoiul sau ce planuri aveți pentru weekend – fără să mai atingeți subiecte emoționale, este un semn de alarmă- unul dintre voi sau chiar amândoi vă simțiți deconectați emoțional.

👂 Întreabă-te: Când a fost ultima dată când ați vorbit despre ce vă face fericiți, despre visele și temerile voastre?

Psihologul Roxana Grigoraș explică: „Să simți că ești singur în relația de cuplu este un pericol din punct de vedere al atașamentului. Astfel că, unul dintre parteneri va încerca să restabilească comunicarea cu partenerul însă pentru că și el se simte rănit, va face cereri din zona de acuzare, critică, justificare. Ceea ce s-ar putea traduce prin : dacă tu te-ai schimba, eu nu aș mai suferi. Dacă ar fi să punem o traducere pe ceea ce simte mai în profunzime partenerul ar exprima : am nevoie de tine, mă simt singur.”

2. Lipsa de afecțiune

Gesturile mici de tandrețe – o îmbrățișare spontană, o atingere pe mână sau un sărut fără motiv  – toate acestea sunt mici gesturi care mențin legătura emoțională. Dacă partenerul tău a încetat să îți ofere aceste dovezi de afecțiune sau dacă răspunde pasiv atunci când tu încerci să te apropii, este posibil să se simtă singur și neînțeles.

💡 Nu e vorba doar de contact fizic, ci de conectare emoțională. Când afecțiunea dispare, apare senzația că sunteți doi străini care împart aceeași casă.

3. Căutarea companiei altora

Dacă observi că partenerul tău petrece din ce în ce mai mult timp cu prietenii, colegii sau pe telefon, evitând momentele petrecute doar voi doi, este posibil să caute validare și conexiune în afara relației. Deși este perfect normal ca fiecare persoană să aibă propriul său cerc social, atunci când petrecerea timpului în afara relației devine o prioritate constantă, poate indica o evadare dintr-o atmosferă în care nu se mai simte conectat.

4. Izolarea emoțională

Un partener care se simte singur va înceta să își mai împărtășească trăirile interioare. Dacă înainte îți povestea despre problemele sale, despre fricile sau visele sale, iar acum răspunde cu „nimic” când îl întrebi ce îl frământă, acesta poate fi un semnal de alarmă. Sentimentul de singurătate îl poate face să creadă că nu este înțeles sau că nu merită atenția ta.

Psihologul Roxana Grigoraș precizează: „Paradoxul este că atunci când un partener își țipă durerile este pentru că  are o speranță că va fi auzit și că  i se va răspunde. Sigur, nu este cea mai potrivită cale însă când acest partener se retrage este un semnal puternic de alarmă care poate fi tradus prin : mi-am pierdut speranța, nu cred că înțelegi sau că îți pasă de mine așa că renunț să mai fac eforturi. ”

💬 Întrebarea corectă nu este doar „Ești bine?”, ci „Ce ai pe suflet?”

5. Nemulțumire constantă

Certuri din orice, partenerul pare mereu nemulțumit de tine sau de relație? Este posibil ca frustrarea să provină dintr-un sentiment de deconectare emoțională. În loc să exprime direct faptul că se simte singur, poate alege să comunice prin reproșuri și iritare, fără să-și dea seama de cauza reală a nemulțumirii sale.

Psihologul Roxana Grigoraș concluzionează: „Limbajul atașamentului este cheia în comunicare și vestea bună este că putem să învățăm acest limbaj în relația de cuplu. Ce înseamnă acest lucru mai exact ? Să intrăm în contact cu emoțiile noastre atât cele de suprafață cât și cele de profunzime, să putem articula care sunt nevoile noastre fără a pretinde ca partenerul să ne ghicească gândurile și să ne dăm voie să comunicăm din zona de vulnerabilitate și nu din cea de acuzare, critică. Un exemplu concret ar suna cam așa : Am fost cam iritabil în ultima vreme (emoția de suprafață) și în același timp cred că m-am simțit cam singur (emoție de profunzime). Mi-ar plăcea să petrecem mai mult timp împreună (exprimarea nevoii) pentru că îmi lipsești (vulnerabilitate).

Cum să deschizi subiectul cu partenerul tău

Dacă ai recunoscut aceste semne în relația ta, nu ignora situația. Dar nici nu intra într-o confruntare directă. Abordarea contează enorm!

💡 Cum poți începe conversația:

✔ Alege momentul potrivit – Evită să deschizi subiectul într-un moment tensionat sau când unul dintre voi este obosit.

✔ Folosește „eu” în loc de „tu” – Spune „Mă simt deconectat de tine” în loc de „Tu nu mai ești ca înainte”.

✔ Ascultă fără să întrerupi – fii prezent(ă)– Permite-i partenerului să se exprime fără a-l întrerupe sau a încerca să-l corectezi.

✔ Întreabă ce puteți face împreună – O relație este despre doi oameni, soluțiile trebuie găsite împreună.

💙 Singurătatea în doi nu este inevitabilă, dar necesită efort conștient. Dacă ai senzația că nu reușiți singuri, poate fi util  să apelați împreună la un specialist pentru a reînnoi conexiunea emoțională dintre voi.


📢 Ai trecut printr-o astfel de experiență? Scrie-ne în comentarii cum ai depășit această provocare sau ce ți-ai fi dorit să faci diferit. Experiența ta poate ajuta și pe alții!


🔜 Stai aproape! Urmează un nou articol: „Ce să faci dacă te simți singur în relație? 5 pași pentru a reaprinde conexiunea” – un subiect esențial pentru orice cuplu.

Mai multe despre Psiholog Roxana Grigoraș: https://psihoart.ro

FOTO: freepik.com

Dă o șansă iubirii - Hai pe Sentimente.ro!

Povestește-ne despre iubirea online 💌 Fie că ai trăit o poveste de dragoste la distanță, ai descoperit conexiuni speciale în mediul virtual sau ai învățat ceva din relațiile online, vrem să îți ascultăm povestea. Scrie-ne despre emoțiile, provocările și bucuriile pe care le-ai trăit în lumea digitală a iubirii. Cele mai captivante povești pot fi publicate pe blogul nostru, pentru a inspira și alți oameni care caută conexiuni reale în spațiul virtual. Trimite-ne povestea ta

2 Comentarii

  • Laura spune:

    Un articol foarte bun! Chiar e important să fim atenți la aceste semne și să nu lăsăm rutina să ne îndepărteze. Mulțumesc pentru sfaturi!

  • Theodora spune:

    Din pacate observ aceste semnale la mai multi oameni din jurul meu, nu numai la partenerul meu.
    Speram ca lucrurile sa decurgă bine în continuare.

Lasa un comentariu