DatingMatrimoniale

Cum poți ieși din Friend Zone?

By februarie 17, 2020 februarie 19th, 2020 2 Comments

Ce înseamnă ”Friend Zone”?

În primul rând, toate relaţiile sunt schimburi, iar relaţiile reuşite sunt schimburi echilibrate, în care ambele părţi primesc ceea ce aşteaptă din punct de vedere emoţional.

În cazul unei legături de prietenie în care unul dintre participanţi îşi doreşte de fapt o relaţie, se crează un dezechilibru. Există însă câteva principii care te pot ajuta să restabileşti echitatea.

Fii mai puţin interesat/ă

Relaţia este dezechilibrata pentru că tu investeşti în ea mai mult decât cealaltă persoană. Dacă cealaltă persoană nu e dispusă să dea mai mult decât o face, atunci da tu mai puţin. De reţinut: Atunci când îţi arăţi interesul mai mult decât cealaltă persoană, eşti într-o poziţie mai puţin avantajoasă, din care e greu să negociezi să să obţii ce vrei. Trebuie să fiţi pe picior de egalitate.

Fii mai puţin disponibil/ă

“Principiul indisponibilităţii” spune că oamenii îşi doresc mai mult ceea ce este mai puţin disponibil pentru ei. Dacă această persoană tine la tine şi te valorifică, îţi va simţi lipsa când vei deveni mai puţin disponibil şi va fi dispusă să dea mai mult pentru a primi mai mult de la tine. Pune-i să depună efort. Deşi pare contraintuitiv, oamenii te plac mai mult când fac lucruri pentru tine, decât atunci când tu faci pentru ei.

Cum sa iesi din Friend Zone? - prefa-te nepasator

Acest efect se numeşte Ben Franklin (Jecker şi Landry, 1969). Cu cât cineva investeşte mai mult într-o relaţie, cu atât va pune mai mult preţ pe acea relaţie. Deci, nu mai face favoruri, ci cere-le!  

Acordă mai multă recunoștință

Nu uita să fii recunoscător şi să răsplăteşti persoană pe care o placi atunci când se comportă aşa cum îţi doreşti, dar numai atunci. Astfel, o vei încuraja să continue acel comportament.

Când nu face ce îţi doreşti, pur şi simplu ignoră, pentru a face acel comportament să înceteze. Concluzie: este posibil să ieşi din “friend zone”, cu puţină persuasiune şi influenţa. Într-o relaţie trebuie să primeşti ceea ce îţi doreşti, şi nu trebuie să te mulţumeşti cu puţin.

Fii dispus să pleci dacă nevoile nu îţi sunt satisfăcute

Dă-i spaţiu, ca să îţi simtă lipsa. Fă-ţi prieteni. Şi, în final, lasa cealaltă persoană să investească în relaţie şi recompenseaz-o pentru asta. Când eşti pregătit, du relaţia la următorul nivel.

Cum sa iesi din Friend Zone? - pleaca daca este nevoie

Hai pe Sentimente

Comentarii

Leave a Reply