Ce e nouDating

Ce se ascunde în spatele fricii de angajament

By septembrie 9, 2020 septembrie 29th, 2020 No Comments

Poate ți s-a întamplat ție sau unui apropiat, dar de fiecare dată auzim variante asemănătoare ale aceleiași povești. Două persoane își vorbesc, apoi se întâlnesc pentru ceva timp și chiar cred că o să fie ceva serios. Apoi BOOM, una dintre ele spune că se „teme de angajament”.

Ce înseamnă frica de angajament?

Sigur ai trecut și tu prin așa ceva cel puțin de două ori și cel puțin o dată tu ai fost persoana care se temea de angajament. Dar ce înseamnă angajamentul și mai important, de ce avem această frică?

Să începem mai întâi cu părerea unui psiholog pe nume Niloo, din New York, specializat în relații: „De multe ori când oamenii spun că le este teamă de o relație serioasă sau pur și simplu nu vor așa ceva într-un moment, spun de fapt că persoana de lângă ei nu este potrivită pentru ei”.

De asemenea, Niloo spune că această frică este un cumul de mai multe frici, și ne prezintă cele mai pregnante dintre acestea.

Frica de respingere

Poate părea contraintuitiv dar oamenii se tem de angajament pentru că nu vor să fie respinși. În felul asta, în loc să spunem că ne este frică de a fi respinși, preferăm varianta cu „angajamentul”.

Niloo spune că de fiecare dată când evităm o relație din cauza posibilității de a fi respinși, cu atât mai mult ne afundăm în această frică. Astfel, ne este mai greu de fiecare dată.

Frica de distrageri

Vorbim, în general, de distragerile de la scopurile tale, în special în ceea ce înseamnă carieră. Ajungem în punctul în care avem o relație frumoasă și apare întrebarea la pachet cu inelul: ”Vrei să fii…?”.

Din acel punct, subconștientul tău se gândește doar la ce este mai rău: nu o să mă mai pot dedica 100% carierei, viata personală și viața de carieră nu funcționează, etc.

Ei bine, așa cum spune și psihologul de mai sus, frica de a te deplasa de la țelurile tale poate fi fondată doar dacă partenerul reprezintă într-adevăr un pericol. Îți cere să vă mutați în alt „colț” al lumii? Sau poate că visează la o viață la țară și o gradină plină de alimente „bio”, fără gluten.

Ei bine, în acest caz, nu frica de a te departa de visurile tale este problema, ci relația în sine. Dar lucrurile nu se petrec în acest fel. Adevărul este că ne facem griji inutile, care vor să compenseze nesiguranța față de relație.

Niloo spune: „dacă îți pasă cu adevărat de cineva și acel cineva chiar ține la tine, se poate găsi întotdeauna o cale”. Așa că întreabă-te: „Ține cu adevărat la mine?” sau mai bine întreabă-te dacă TU ții cu adevărat la el/ea.

Frica de a renunța la independența ta

Această teamă provine din experiențe anterioare sau din faptul că refuzi să depinzi de cineva, chiar și dacă este vorba de fericirea ta. Poate că o experiența anterioară îți reamintește de întrebările „unde ești?”, „cât stai?” și „cu cine stai?”.

Într-adevăr aceste întrebări provin din gelozie sau dintr-o reală grijă a partenerului pentru tine. Oricare ar fi cauza, dacă în trecut ai fost deranjat/ă de astfel de întrebări, spune-i partenerului că ai o mare nevoie de autonomie. Si așa te simți cel mai bine. Discutați deschis despre asta.

Frica de a trece peste

A trece peste o relație anterioară de care ai fost foarte atașat/ă nu este un lucru ușor. Am discutat pe tema asta într-un articol anterior, gășești link-ul chiar aici.

Chiar dacă ne simțim pregătiți să încercăm și alte relații, problema intervine când relația actuală se transformă într-una serioasă. În acel moment în capul tău se repetă un scenariu, parcă fără să vrei, din nou și din nou.

Dr. Niloo propune 2 căi pentru rezolvarea acestei probleme.

  1. Gândește-te bine dacă nu cumva considerai partenerul anterior ca fiind perfect pentru tine. În acest caz, ar trebui să încerci să vă reconectați într-un fel sau să te convingi că nu este totuși cel potrivit (dar dacă te-a părăsit, este oare cel potrivit?).
  2. Ar trebui, ca atunci când lucrurile devin serioase cu noul partener, să îi spui deschis care este blocajul tău și că ai oarecare temeri.

În concluzie, oricare dintre cele 2 situații de mai sus te-ai afla, trebuie să fii sigur/ă că ai puterea să răspunzi sincer la aceste întrebări.

Acum că am aflat ce se află în spatele „temerii de angajament”, ce poți spune despre tine? Te-ai confruntrat cu cel puțin una dintre cele prezentate mai sus?

Hai pe Sentimente

Leave a Reply