Ce e nouDating

Cum arată o relație sănătoasă?

By octombrie 6, 2020 One Comment

Relațiile sănătoase scot la iveală tot ce-i mai bun din tine și ar trebui sa te facă sa te simți bine atat fizic, cat și spiritual. O relație sănătoasă nu înseamnă o relație perfectă pentru că, până la urmă, nimeni nu este 100% perfect.  

Dar ce înseamnă o relație sănătoasă, mai exact?

Păi depinde.

Acestea nu arată la fel pentru toată lumea, deoarece oamenii au nevoi diferite. Nevoile fiecăruia în materie de comunicare, sex, afecțiune, spațiu personal, hobby-uri sau valori comune se pot schimba de-a lungul vieții. Așadar, o relație care a funcționat la 20 de ani poate să nu mai funcționeze la 30 sau la 40 de ani.

Cum arată o relație sănătoasă

Deși diferite, relațiile sănătoase au câteva caracteristici comune.

Comunicarea este cheia

Relațiile prosperă atunci când cuplurile se pot exprima liber și sincer. Asta înseamnă că niciun subiect nu ar trebui să fie interzis și ambii parteneri ar trebui să se facă auziți în aceeași măsură. Comunicarea consecventă este vitală pentru construirea unei vieți de durată împreună. 

Este important ca ambii parteneri sa fie pe aceeași lungime de undă atunci cand vine vorba de direcția în care merge relația, dar și atunci cand vorbim de rapiditatea cu care aceasta se mișcă. Într-o relație sănătoasă, nu trebuie sa te simți grăbit sau presat.

Fără încredere, nu merge

Încrederea este printre cele mai importante caracteristici ale unei relații. Fără ea, lipsește o bază solidă pe care îți poți construi intimitatea emoțională. Fără încredere, te vei afla într-o continuă nesiguranță, unde te vei întreba dacă te poți baza, cu adevărat, pe cealaltă persoană. 

Există multe modalități de a construi și reconstrui încrederea în cadrul unei relații. Încrederea implică onestitate și integritate. Nu păstra secrete față de partenerul tău, indiferent cat de “rele” ar părea.

Independența este esențială

Contează foarte mult să ai spațiu pentru a fi tu însuți în afara relației. Partenerul sau partenera ar trebui să îți susțină hobby-urile și relațiile cu alți prieteni, familie și colegi de muncă. Este complet normal să nu împarți absolut toate aspectele vieții tale cu jumătatea ta.

Independență înseamnă a fi liber să îți iei propriile decizii și a oferi partenerului tău aceeași libertate. Relațiile sănătoase sunt cel mai bine descrise ca fiind interdependente. 

Interdependența înseamnă că vă bazați unul pe celălalt pentru sprijin reciproc, dar vă păstrați și identitatea personală. Așadar, sunteți acolo unul pentru celălalt, dar nu depindeți unul de altul pentru a vă satisface toate nevoile.

Vă certați

Certurile sunt normale, așa că, dacă nu te lupți pentru ideile tale, este posibil să fii tot timpul persoana care va face un pas în spate. Cand vorbim de relații sănătoase, cearta devine productivă și corectă. Asta înseamnă să eviți jignirile. De asemenea, înseamnă să te străduiești să-ți înțelegi partenerul, în loc să încerci tot timpul sa ai dreptate. Cand te inseli, îți ceri scuze.

Conflictul este o parte normală și întâlnită în orice relație. Toată lumea are neînțelegeri, dar asta este în regulă! Un conflict sănătos înseamnă recunoașterea problemei și abordarea ei într-o manieră calmă și detașată înainte ca aceasta să se transforme într-o problemă și mai mare. 

Liniște și bucurie

Relațiile sănătoase sunt pline de râs și distracție. Acest lucru nu înseamnă că te distrezi în fiecare moment al zilei, sau că partenerul nu te enervează din când în când, ci înseamnă că viața voastră împreună are mai multe momente fericite decât momente stresante. 

Să gătiți cina împreună, să râdeți la glumele celuilalt sau pur și simplu o cafea adusă la birou – într-o relație este vorba de a găsi plăcere în micile momente și de a menține starea de fericire cat mai mult posibil. De asemenea, este foarte important să auzi, dar și să spui cuvintele magice: “Te iubesc!” sau “Îmi pare rău!”.

Intimitatea fizică

Intimitatea se referă adesea la sex, dar nu întotdeauna. Nu toată lumea se bucură sau vrea sex. Intimitatea fizică ar putea implica sărutări, îmbrățișări sau dormitul împreună. Atât timp cât sunteți amândoi pe aceeași pagină, atunci relația voastră este una sănătoasă. Indiferent de tipul de intimitate pe care îl împărtășiți, însă, contactul fizic, într-o formă sau alta, ar trebui să existe.

Ție ce alte caracteristici ți se par importante într-o relație?

Hai pe Sentimente

Comentarii

Leave a Reply