Ce e nouDating

Cum să identifici și să eviți înșelătoriile din lumea datingului online

By iulie 7, 2020 One Comment

Să găsești persoana potrivită nu este cel mai ușor lucru. Trebuie să investești timp, energie și cel mai important, sentimente. Cu toate astea, există situații “prea bune pentru a fi adevărate”. Acele situații când o persoană pare a fi tot ce ți-ai putea dori, în primele replici schimbate cu o asemenea persoană, pe siteurile de dating.

Siguranța online

Există persoane în mediul online care încearcă să înșele pe oricine pentru a obține bani de la diverse persoane. În general, acești escroci încearcă să-și facă “numărul” pe site-urile de dating. Aceștia știu că persoanele aflate acolo caută să lege o conexiune sentimentală cu alți oameni, lucru care le oferă șanse mai mari de reușită.

Banii sunt principala țintă a acestora, iar pentru a ne asigura că nu o să fie vreodată vorba de banii tăi, o să-ți prezentăm câteva metode de identificare ale acestor persoane rău intenționate și cum poți să le eviți.

Ce înseamnă “scammer”?

Este un termen generic folosit pe internet, provenit de la cuvântul “scamm” care înseamnă “înșelătorie”. Astfel, scammer se poate traduce ca persoană care se ocupă cu înșelătorii.

Ce înseamnă “catfishing”?

Termenul provine dintr-un documentar din anul 2010 de pe MTV, intitulat “Catfish”. Aici se prezenta cum diverse persoane își făceau relații cu oameni pe care nu i-au văzut niciodată în viața reală sau măcar într-ul apel video. Escrocii foloseau imaginile altor persoane pentru a-și face un profil fals pe rețelele de socializare, încercând să lege relații cu alți oameni.

Astfel, termenul de “catfishing” descrie o metodă în care un “scammer” își crează o identitate falsă și încearcă să obțină diverse beneficii financiare de la victime.

Cum identific un scammer?

Am analizat comportamentul acestor persoane și am extras cele mai importante semnale pe care ar trebui să le observi imediat.

Evitarea

Dacă persoana cu care vorbești în mediul online insistă să comunicați doar în scris, deja ar trebui să-ți fie clar că lucrurile nu sunt în regulă. O să invoce o mulțime de motive pentru care nu poate vorbi, cum ar fi timiditatea sau faptul că mediul în care se află este mult prea zgomotos.

Tocmai din acest motiv am introdus pe Sentimente funcția de Apel Audio și Apel Video. Pentru a-ți confirma că persoana cu care vorbești este într-adevăr cea din poză și, mai mult decât atât, o poți face simplu și direct, fără a-ți da numărul de telefon acestor persoane.

Solicită să mutați discuția în afara site-ului de dating

Pentru că acești scammeri știu că majoritatea site-urilor au diverse sisteme de protecție impotriva fraudelor, cel mai des o să întâlnești mesaje ca acestea:

De cele mai multe ori sunt mesaje incoerente și greșite din punct de vedere gramatical. În imaginea respectivă, scammer-ul a încercat să trimită utilizatorului și un număr de telefon și o adresă de email pentru a-l contacta, dar nu a putut să o facă.

Nu a reușit pentru că acest exemplu este chiar de pe Sentimente, iar datorită sistemului de blocare a numerelor de telefon, adreselor de email și a oricărei adresă externe, mesajul nu s-a trimis.

Un profil prea bun

Ți se pare că arată poate puțin prea bine, aproape că ai putea spune că este ori un actor, ori o cântăreață de succes? Atunci s-ar putea să fie așa.

Ai grijă pe alte site-uri care nu oferă o verificare strictă a pozelor utilizatorilor. Din fericire, pe Sentimente, poți identifica persoanele care și-au confirmat identitatea. Urmărește iconița “Profil Real”.

Metode de înșelăciune

Încercarea de a face rost de un număr de telefon sau o adresă de email pentru a comunica în afara sistemelor de protecție de pe site-urile de dating este doar primul pas. Dacă reușesc cumva să treacă de această etapa, va încerca să lege o conexiune cu tine, iar la un moment dat o să folosească una dintre metodele de mai jos pentru a-ți cere bani.

Spun că se află într-o altă țară

O altă metodă des folosită, după ce scammer-ul a reușit totuși să lege o conexiune sentimentală cu victima, este să ceară o anumită sumă de bani cu pretextul că s-ar afla într-o altă țară iar conturile i-au fost blocate.

Desigur că victima are impresia că face o faptă bună și că ajută o persoană, una de care poate s-a și atașat dar vă reamintim că pentru astfel de situații există diverse instituții care oferă ajutor în astfel de cazuri.

Pun prea multe întrebări personale

Unii încearcă să obțină foarte multe informații personale despre victimă. Scopul acestor întrebări este să culeagă, printre altele, informații sensibile, cum ar fi adresa de locuință, data nașterii, județul, etc. Toate aceste informații îl ajută pe scammer să acceseze conturi bancare, carduri samd.

Această metodă le poate lua ceva timp escrocilor, așa că fii cu băgare de seamă la orice informație personală pe care o oferi. Sfatul nostru este să nu transmiți nici un fel de informație personală pe internet.

Grăbește lucrurile

Ți s-a întamplat ca persoana cu care vorbești să îți “mărturisească” dragostea din senin? Poate ca măcar să vă fi întâlnit în viața reala? Atunci s-ar putea să vorbești cu un scammer.

Poate fi măgulitor ca o persoană să îți spună “te iubesc” din senin, și că tu ai fi dragostea vieții sale, dar păstrează-ți capul pe umeri.

Ce să faci dacă te confrunți cu un scammer?

Caută imaginea de profil pe Google

Dacă folosești Google Chrome, poți face oricând click dreapta pe o imagine și să selectezi “Search Google for image”. În acest fel te asiguri că imaginea nu este a unei persoane de oriunde de pe internet sau a unei vedete.

Dacă folosești alt browser, poți copia imaginea, selectând “Copy image”, apoi o lipești(paste) în Google Image.

Îți recomandăm să folosești această metodă pentu profilele neverificate.

Cere să vorbiți/să vă vedeți

Folosește cu încredere funcția Apel Video sau Apel Audio de pe Sentimente pentru a te asigura că persoana cu care vorbești este reală. Nici măcar nu este nevoie să schimbați numerele de telefon pentru a face această verificare.

În cazul în care folosești alt site de dating, care nu are o astfel de funcție, insistă totuși să vă auziți la un telefon și să vă vedeți într-un apel video, după care, continua conversația în mesageria site-ului respectiv, până capeți încredere în cel/cea cu care vorbești.

Orice ai face, nu trimite bani

Indiferent dacă ai întalnit sau nu persoana respectivă în viața reală, NU ÎI TRIMITE BANI. Să nu uităm că tu îți cauți dragostea, nu o activitate filantropică. Desigur, decizia de a trimite sau nu bani îți aparține în totalitate, dar ai mare grijă.

Raportează abuz

Pe orice site te-ai afla, cu siguranță gasești undeva un buton pentru a semnala echipei site-ului respectiv că ceva nu este în regulă cu un anumit profil. Fă lucrul asta de oridecâte ori crezi că este nevoie.

Pe Sentimente poți reporta un profil fie din pagina de Profil, fie din Mesagerie. În ambele cazuri, apasă pe cele 3 puncte (ca în imagine) și selectează Raportare Abuz.

Tu cum te păzești de scammeri?

Hai pe Sentimente

Comentarii

Leave a Reply