Ce e nouDating

Cum să treci peste un refuz în 5 pași simpli

By iulie 29, 2020 august 3rd, 2020 No Comments

Refuzul este o parte a vieții, și se regăsește în multe aspecte ale ei. Dar cum putem face față unui refuz în dragoste? Ce ar trebui să facem și, mai important, ce să nu facem? Iată câteva sfaturi, susținute de terapeuți.

Mai întâi, să lămurim câteva lucruri

Refuzul a existat dintotdeauna. Fie că ai pornit de la un ”NU” când ai vrut să mergi la discotecă (un fel de club oldschool, pentru cei care nu știu) și ai ajuns la un ”NU” în mediul online, cu siguranță disconfortul a fost același.

Respingerea este procesată în creier exact ca durerea fizică, și este printre cele mai personale lucruri care ți se pot întâmpla. Am învățat de-a lungul evoluției să ne ferim de lucrurile periculoase, chiar dacă, în cazul dragostei este complet opusul a ceea ce ar trebui să facem. Am învățat să mergem căzând, o dată, și încă o dată, și tot așa până n-am mai căzut.

1. Un refuz nu are legătură cu tine

Respingerea în dragoste nu are legătură cu tine. Adică nu poți alege tu în locul celuilalt, chiar dacă ai prefera asta. Fiecare dintre noi avem un set de valori specific și un bagaj emoțional diferit.

Nu te raporta la un refuz ca la o despărțire. Refuzul se întâmplă la început, iar despărțirea… la sfârșit. În cele mai multe cazuri nu ai făcut ceva anume care să conducă la refuz. Pur și simplu nu te-ai potrivit cu ideea de ”persoana potrivită” a celuilalt.

2. Evită întâlnirile tip pansament

Dacă refuzul a fost unul dureros pentru tine, din partea cuiva despre care credeai că e ”perfect” lasă-ți puțin timp să-ți revii. Adesea orgoliul ne este lovit și căutăm să ne dovedim că nu putem fi respinși. Așa ajungem să ieșim cu oricine care pare o ”țintă ușoară”, doar pentru a obține un ”DA”.

Un alt comportament este acela de a ieși la întâlniri sperând că persoana care te-a respins o să vadă că îți continui viața și o să fie tentată să se întoarcă. Chiar ai vrea să îți construiești o relație bazată pe orgoliu?

3. Lasă-ți timp pentru a te recupera

Recuperarea este un proces individual, iar modul în care o facem diferă de la individ la individ. Contrar părerilor populare, timpul nu te vindecă. Timpul în sine nu face nimic. Ceea ce contează este ce faci tu în tot acest timp.

Fă-ți ordine în gânduri și întreabă-te: ”Ok, și acum ce?”. Gândește-te la acțiunile pe care trebuie să le faci pentru a ieși din impas. Fă o alegere conștientă pentru a te vindeca.

4. Caută sprijin în jurul tău

Poate că n-ar fi rău să te descarci. Ieși la o cafea cu prietenul/prietena care știi că este mereu acolo pentru tine și spune-i ce s-a întâmplat și cum te simți în momentul respectiv.

În mod natural, tindem să nu vorbim despre aceste aspecte cu ceilalți. Mai ales cu prieteni. Doar n-am vrea să știe că am fost respinși de cineva și asta ne-a afectat. Este valabil atât la femei, cât și la bărbați.

Dacă alegi să stai prea mult timp într-o bulă o să-ți fie foarte greu să ieși prea curând din ea. Mai ales că este una plină de nesiguranță, rușine și neîncredere.

Spune cuiva lucrurile astea. Spune-i cum te simți. O să te contrazică cu siguranță. Adică o să-ți spună că nu ești o persoană aflată la pământ, una lipsită de încredere și tristă. O să-ți spună că te simți așa doar în acest moment. Dar vorbind doar cu tine, o să auzi cu totul altă variantă.

5. Nici un joc nu este lipsit de risc

Știi foarte bine că dragostea este un joc. Ne jucăm atunci când flirtăm și ne cam place joacă. Până la urmă și relațiile sunt tot un fel de joacă. Unele se termină repede, iar altele țin la nesfârșit. Cu cât recompensa este mai mare, cu atât și riscul este crescut. Dar miza este la fel de mare: dragostea.

Poți alege, desigur, ca după un refuz să nu te mai întâlnești cu nimeni. Dar în realitate nu vrei asta. Ai nevoie doar pe puțin timp pentru a-ți recăpăta forțele și după să revii în forță în joc.

Știu că lucrurile sunt mereu ”mai complicate decât par” dar atitudinea ta este cheia. Amintește-ți că fericirea ta este strict legată de tine și nimeni nu este responsabil de ea.

Hai pe Sentimente

Leave a Reply