Dating

Ieri a fost ziua sarutului! Tu stii cum a aparut acest obicei?

By iulie 7, 2016 No Comments

unnamedCum a evoluat sarutul?

Daca ne gandim putin la asta, obiceiul de a ne saruta este bizar si usor scarbos: presupune sa faci schimb de saliva cu cineva, timp de cateva momente. Printr-un sarut poti schimba in jur de 80 de milioane de bacterii, si nu toate sunt bune!

Cu toate astea, sarutul joaca un rol esential relatiile de cuplu. Cel putin in unele societati. Se pare ca vesticii considera ca sarutul este un obicei universal, dar un nou studiu releva ca este un obicei pe care il au mai putin de jumatate din culturile noastre.

Mai mult decat atat, sarutul este extrem de rar in lumea animala. Deci, ce sta in spatele acestui comportament bizar? Este util? De ce animalele nu il practica, dar noi da?

Un studiu ce a analizat obiceiurile a peste 168 de culturi de pe tot globul, releva ca doar 46% dintre acestea practica sarutul si ii dau o conotatie romantica. Studiul demonstreaza ca presupunerea noastra ca sarutul este un obicei universal este eronata.

Se pare ca multe culturi ancestrale nu numai ca nu aveau acest obicei, dar considerau sarutul de-a dreptul scarbos (un exemplu ar fi tribul Mehinaku din Brazilia). Asadar, sarutul ar putea fi un obicei nou, transmis din generatie in generatie.

In contradictoriu, in cultura egipteana, se regasesc hieroglife care infatiseaza oameni in timp ce se saruta. Cea mai veche dovada a manifestarii acestui obicei la oameni, se afla intr-un text Hindu Vedic Sanskrit, vechi de 3500 de ani. Sarutatul era descris ca “inhalarea sufletului unul altuia”.

Intrebarea este daca ne vine sa ne sarutam natural, sau este un obicei invatat? Ca sa ne facem o idee, putem analiza ce se intampla in lumea animala. Iar aici se pare ca obiceiul de a saruta este foarte rar.

Stramosii nostrii, cimpanzeii, practica sarutul, insa acesta nu are conotatie romantica. Se pare ca cimpanzeii se saruta pentru reconciliere, dupa conflicte, si ca acest comportament este mai intalnit in cazul masculilor. Rudele lor, cimpanzeii pitici (bonobo), practica sarutul mai des si isi folosesc si limba. Asta nu este insa de mirare, intrucat bonobo este o specie extrem de sexuala; atat de sexuala incat folosesc sexul post de salut. Asadar, nici in cazul lor, sarutul nu are conotatie romantico-sexuala.

Acestea sunt cele doua exceptii cunoscute de noi. In afara lor, se pare ca nu mai exista cazuri in care sarutul sa fie practicat in lumea animala. In schimb, animalele se apropie si se miros.

De exemplu, porcii mistreti masculi emana un miros ce contine un feromon numit androstenon, care trezeste in randul femelelor dorinta de a se reproduce. Mirosul emanat este atat de puternic, inca cele doua animale nu trebuie sa se apropie prea mult ca sa il simta. Se pare ca intensitatea acestui miros este direct corelata cu fertilitatea: cu cat masculul este mai fertil, cu atat mirosul este mai puternic.

Acest lucru este valabil si in in cazul altor animale: ele elibereaza mirosuri ce contin indicii legate de fertilitate si de informatia genetica, ce ajuta la determinarea compatibilitatii pentru reproducere.

Ideea este ca animalele nu au nevoie de sarut pentru a determina compatibilitatea, deoarece isi folosesc mirosul.

In cazul oamenilor insa, acest lucru nu este posibi. Oamenii au un simt olfactiv mult mai putin dezvoltat, si au nevoie sa stea foarte aproape pentru a putea face evaluari olfactive.

Un studiu publicat in 1995 releva ca femeile prefera mirosul barbatilor ce au trasaturi genetice diferite de ale lor. De ce? Reproducerea cu un partener ce are gene diferite de genele proprii asigura progenituri mai sanatoase.

Intr-un alt studiu, sute de oameni au fost intrebati ce este important atunci cand se saruta. Mirosul a fost unul dintre cele mai importante aspecte ale sarutului, iar importanta acestuia era si mai ridicata in cazurile in care femeile erau in perioada fertila.

Se pare ca si barbatii – ca si porcii mistreti – produc un feromon, care se regaseste in transpiratie. Atunci cand femeile simt acest feromon, starea lor de bine, atentia si dorinta sexuala cresc. Asadar, si in lumea oamenilor mirosul este important pentru alegerea partenerului, dar ne trebuie o scuza ca sa ne putem apropia atat de tare incat sa il simtim. In acest context, sarutul pare a fi doar un mod acceptat cultural de a ne apropia de o alta persoana astfel incat sa o putem mirosi.

Asadar, daca va cautati partenerul potrivit, puteti sa renuntati la sarutat si sa va apucati sa mirositi oamenii in schimb. Nu veti mai intra in contact cu bacteriile din saliva altor oameni.. dar e posibil sa pareti usor ciudat!

Surse:

http://www.bbc.com/earth/story/20150714-why-do-we-kiss

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/aman.12286/abstract

http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10508-013-0190-1

http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/260/1359/245

Hai pe Sentimente

Leave a Reply