Dating

Relatiile virtuale vs relatiile fata in fata

By septembrie 12, 2014 2 Comments
online-datingInternetul ofera oamenilor moderni o multime de avantaje, care le usureaza sau le imbunatatesc viata, fie ii ajuta sa economiseasca timp, bani, fie sa-si gaseasca un partener de viata, fie le ofera modalitati de a-si petrece timpul simtindu-se mai bine  cel putin pe moment. Din pacate insa, utilizarea internetului prezinta si anumite probleme, pericole, pe care este foarte bine ca oricine intra pe net sa le stie, sa le constientizeze si sa se fereasca de ele. Iata care sunt principalele avantaje si pericole ale internetului in prezent.

Procesul de comunicare prin intermediul retelelor de socializare a transformat viata generatiei secolului al XXI-lea intr-o viata mai mult virtuala decat una reala. Sunt foarte multe persoane care isi aleg partenerii si isi formeaza o parere destul de sigura  si cu o incarcare emotionala foarte mare fata de persoana cu care a comunicat doar prin intermediul discutiilor virtuale. In acest articol am incercat  sa detaliez o parte din avantajele si dezavantajele unei astfel de relatii virtuale.

Avantajele relatiilor virtuale

In primul rand, un mare avantaj al relatiilor online este ca iti poti selecta rapid persoana care te intereseaza, vizualizand profilul care coincide criteriilor tale de cautare: interese, conceptii, varsta, studii, locatie sau pasiuni.

Ai posibilitatea de a interactiona cu oameni din intreaga lume.

Timpul pe care trebuie sa il aloci cautarii sufletului pereche este redus. In ceea ce priveste construirea unei relatii virtuale, distanta fizica, rabdarea sau procesul indragostirii nu mai sunt o problema.

Din spatele unui ecran, in majoritatea cazurilor s-a constatat ca atat femeile, cat si barbatii sunt mai sinceri in privinta asteptarilor si dorintelor lor.

Comunicarea este mai eficienta cand nu exista acea privire straina care sa analizeze fiecare gest sau cuvant, iar in ceea ce priveste femeile, ele se prezinta mult mai degajate in discutii, nefiind intimidate de strainul din fata lor.

Misterul relatiilor de dragoste pe internet este unic. Poti afla treptat anumite aspecte din viata persoanei care te intereseaza, sporindu-ti constant interesul. In acelasi timp, poti avea conversatii indraznete fara a interveni timiditatea sau eschivarea. Avand o relatie virtuala, poti flirta intr-un mod natural, indiferent de partenerul de discutie.

Dezavantajele relatiilor virtuale

Marele dezavantaj al relatiilor virtuale este faptul ca nu se cunoaste identitatea persoanei din spatele monitorului. Lipsa contactului fizic poate crea o impresie eronata despre presupusul partener.

Desfasurandu-se intr-un cadru virtual, modalitatea de evaluare a acestuia este fictiva. Noi putem citi o autodescriere, putem trage propriile concluzii, dar nu putem sa ne bazam pe autenticitatea informatiilor. In mod normal, fiecare isi va expune doar calitatile, uitand sa isi mentioneze defectele, care ar putea fi observabile doar in cadrul unei relatii reale, bazata pe intalniri si comunicare fata in fata, nu si in cadrul unei relatii virtuale.

In al doilea rand, in relatiile virtuale, limbajul nonverbal lipseste cu desavarsire, lucru fundamental pentru orice relatie de cuplu.  Un alt dezavantaj al acestor relatii este faptul ca nu poti cunoaste exact comportamentul celui sau celei cu care comunici virtual. De obicei, relatiilor online li se acorda importanta doar in momente de singuratate, depresie, anxietate sau stres, lucru care le alimenteaza doza de mister, deoarece in conditiile mai sus amintite suntem condusi mai mult de partea emotionala decat de cea rationala.

De asemenea, confortul si lejeritatea acestor relatii pot deveni obisnuinta. Indiferent ca vrei sa construiesti sau sa finalizezi o relatie in mediul online, totul se afla la un click distanta, insa, in viata reala, aceste decizii pot schimba vieti, deoarece alegi zona de confort, iar acest lucru te va priva de tot ce inseamna exterior.

De departe cea mai complexa dintre modalitatile de comunicare este cea fata-in-fata. Multe studii privind comunicarea indica faptul ca limbajul nonverbal reprezinta intre 50% si 93% din comunicarea cu ceilalti. Avantajele comunicarii fata in fata ofera posibilitatea unei discutii libere si primirea/oferirea de feedback imediat . Implica o buna stapanire a propriilor emotii si sentimente. Raspunsurile oferite/primite sunt directe, timpul alocat raspunsului fiind unul, de regula, scurt.  Informatiile neclare pot fi detaliatate cu usurinta.

 

sursa articol: acasa.ro

foto: yougen.ro

Hai pe Sentimente

Comentarii

Leave a Reply