Ce e nouStudii

Studiu Sentimente.ro -Atitudinea utilizatorilor față de alegerile locale: 67% vor ieși la vot, iar 64% nu știu pe cine vor pune ștampila

By septembrie 23, 2020 ianuarie 12th, 2021 No Comments

Sentimente.ro, cel mai mare site de întâlniri, relații serioase și căsătorii din România, a întrebat utilizatorii care este atitudinea lor față de alegerile locale din 27 septembrie.

Au răspuns la cele 9 întrebări cu tema politică un număr de 2.363 de persoane. Având în vedere că întrebările sunt permanent online, noi răspunsuri se colectează zilnic.

La întrebarea “Vei ieși la vot pe 27 septembrie, pentru alegerile locale?” 67% dintre ei au spus că intenționează să iasă la vot – un procent semnificativ mai mare comparativ cu prezența la vot în 2016, când 48% au ales să voteze. 

Bucureștiul rămâne în topul orașelor cu cele mai multe persoane care spun că vor ieși la vot pe 27 septembrie.

Având în vedere că în 2016, majoritatea persoanelor care au votat au fost reprezentate ale sexului feminin, anul acesta lucrurile par că se schimbă. Mai mult, categoria de vârstă 30-49 de ani este cea mai vocală în ceea ce privește acțiunea de a merge la vot și deschiderea față de subiectele politice, urmată de cei peste 50 de ani (30%), cei din urmă fiind tinerii (10%).

Întrebați dacă știu reprezentanțîi partidelor politice, majoritatea respondenților au susținut că nu. În schimb, din cei care au spus că știu sau cunosc reprezentanții, 68% sunt bărbați și 32% sunt femei.

Românii nu sunt încă hotărâți în privința votului. Deși o mare parte intenționează să voteze, 64% dintre aceștia susțîn că nu știu încă sigur pe cine. 

Tinerii au cea mai mare problema în a decide pe cine, doar 16% fiind hotărâți. Persoanele de peste 50 de ani ocupă un procent de 21%, iar cei cu vârstele între 30 și 49 de ani știu deja pe cine o să voteze în proporție de 63%.

Omul mai important decât partidul

Întrebați ce cântărește mai mult în decizia de a vota, 82% din utilizatori susțîn că omul este mai important decât partidul politic din care face parte. Astfel, ei se uită la calitățile și propunerile participanților, nu la partidul din care aceștia fac parte. 

Femeile, în proporție de 88% consideră că ieșirea la vot este atât necesară, cât și importantă. Necesitatea vine mai degrabă din exercitarea puterii de vot care reprezintă o datorie civică și morală. Importantă se leagă de posibilitatea de a schimbă lucrurile care merg rău și de a le păstra pe cele care merg bine în România, iar acest lucru devine posibil doar dacă vocile tuturor sunt auzite, într-o proporție cât mai mare. Tocmai de aceea, românii singuri de pe Sentimente spun, în proporție de 77%, că ieșirea la vot este pe cât de importantă, pe atât de necesară.

Raportarea la condițiile de siguranță din secțiile de votare

Jumătate dintre respondenți nu sunt convinși că secțiile de votare vor fi sigure și au o oarecare reticență legată de respectarea de către stat a normelor sanitare și de siguranță. Categoria care își face cele mai multe griji în această privința este cuprinsă între vârstele 30 și 49 de ani unde 56% nu sunt încrezători că secțiile de votare vor fi curățate corespunzător după fiecare votant. Urmează cei cu vârstă de peste 50 de ani care consideră, în proporție de 30%, că distanță recomandată nu va fi păstrată. În schimb, 86% din tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 nu își fac nicio grijă când vine vorba de respectarea normelor în secțiile de votare.

Românii singuri sunt relativ împărțiți în ceea ce privește efectul pe care votul lor îl va avea asupra situației din România. 51% consideră că alegerea făcută va schimbă situația din țară. În aceeași măsură, 53% din bărbați susțîn că votul lor are capacitatea de a transformă România, în timp ce doar 45% din femei cred același lucru.

61% din oamenii singuri din România spun că prietenii lor vor merge la vot, în timp ce 28% susțîn că deși prietenii lor nu vor ieși să voteze, nici nu îi vor convinge să facă acest lucru. Astfel, doar 11% din utilizatori pun mai multă pasiune și dedicație în convingerea altora despre importanța votului. 

Un procent foarte mic de femei (5%) intenționează să aibă o conversație cu prietenii pentru a le demonstra cât de important este să votezi, în timp ce 14% din bărbați vor face acest lucru.

58% din respondenți consideră că votul nu va ajută la schimbările viitoare ce țîn de pandemia de coronavirus. În aceeași măsură, 42% din cei care au răspuns la chestionar cred cu tărie că votul lor ar putea schimbă o parte din lucrurile fundamental greșite pe care le-am întâlnit cu toții în timpul acestei pandemii. Dintre aceștia, 56% din bărbați și 44% din femei cred că au puterea de a demonstra că schimbarea va veni odată cu votul.

Tu te-ai decis cu cine o să votezi?

Hai pe Sentimente

Leave a Reply