Teama de iubire este un sentiment universal. Chiar si atunci cand afirmi cu tarie ca, de fapt, iti doresti sa iubesti si sa fii iubit/a, cel mai probabil te confrunti si tu, ca majoritatea populatiei lumii, cu aceasta frica. Fara sa iti dai seama, iti poti pune singur/a obstacole in calea fercirii amoroase, piedici pe care insa iti sta in putere sa le inlaturi. Iata cum!
1. Analizeaza-ti trecutul amoros
Pentru inceput, analizeaza-ti la rece comportamentul in amor, fie el actual sau trecut. Ce anume nu a mers bine? Care sunt problemele de care te-ai lovit in repetate randuri? Ce anume a provocat cea mai recenta cearta cu actualul/fostul partener? Ce trairi ti-a trezit aceasta? Ce ti-a trecut prin minte ultima data cand te-ai purtat cu raceala, ai respins o persoana draga, ai refuzat o invitatie, ai declansat o discutie aprinsa etc.?
Toate aceste intrebari te vor ajuta sa conturezi un tablou al obiceiurilor tale deficitare in amor. Aceste comportamente nu sunt nimic altceva decat mecanisme de aparare de care te folosesti pentru a te proteja, dar, in cele din urma, si pentru a tine iubirea adevarata la distanta.
Identificarea tiparelor distructive de comportament iti va folosi pentru a le descoperi originea; felul in care ii „citesti” astazi atitudinea, vorbele, gesturile etc. jumatatii tale este influentat intr-o proportie covarsitoare de tiparul pe care ti l-ai insusit in copilarie. Odata ce il descoperi, vei putea stabili o diferenta clara, intre proiectiile tale – care sunt generate de experientele de atunci – si ceea ce se intampla, de fapt, in relatia ta. Cu alte cuvinte, vei reusi sa interpretezi mult mai corect vorbele, gesturile, atitudinile partenerului de cuplu.
2. Redu la tacere criticul interior
Toti avem o voce mica in minte care ne sopteste periodic vorbe amare, precum „Nu vezi ca nu te iubeste? Pleaca inainte sa fii ranit/a”. Inainte de a o asculta si a-i da crezare, aminteste-ti ca, cel mai probabil, iti auzi doar criticul interior care te invata sa eviti intimitatea si iubirea adevarata si iti alimenteaza, astfel, teama de dragoste.
Nu va fi usor sa scapi de vocea critica, una care te-a insotit intreaga ta viata si care iti este atat de familiara. Dar, odata ce o identifici ca atare si ii recunosti miniciunile, provocarea de a o invinge va merita tot efortul.
3. Indrazneste sa fii vulnerabil/a
Provocarea suprema este aceea de indrazni sa fii vulnerabil/a in fata celuilalt. Acel altcineva care te-ar putea rani, bineinteles. Uita insa ce ai invatat despre semnificatia vulnerabilitatii: a fi astfel inseamna, de fapt, sa faci dovada faptului ca ai intr-atat de mult curaj, incat actionezi asa cum simti, nu in baza temerii de iubire si de suferinta.
Foto: huffingtonpost.com