Matrimoniale

5 legi matrimoniale nescrise, dar reale

By iunie 8, 2012 No Comments

In orice relatie menita sa reziste pe viata, exista un set de legi matrimoniale nescrise, dar reale, cu o influenta majora asupra armoniei dintre doi parteneri. Dragostea, fidelitatea, sinceritatea si respectul sunt principiile oficiale care stau la baza unui mariaj. Pe langa toate acestea, isi fac loc treptat alte reguli tacite, pastrate in spatele usilor inchise.

Idealurile matrimoniale pe care le observam frumos zugravite in filmele romantice sunt umbrite in realitate de legi nescrise, care mentin echilibrul in cuplu sau produc haos, in functie de circumstante. Iata care sunt legile matrimoniale ascunse, de care ofiterul starii civile nu te avertizeaza niciodata.

Legile matrimoniale nescrise

Legile matrimoniale nescrise sunt acele conventii tacite pe care ambii parteneri ajung sa le cunoasca in timp si sa le simta influenta, dar despre care nu discuta niciodata. Ele nu sunt cu necesitate bune sau rele, insa guverneaza felul in care cei doi componenti ai relatiei interactioneaza si rezolva conflictele.

Recunoasterea legilor matrimoniale nescrise este primul pas in a decide de comun acord daca anumite constrangeri ii avantajeaza sau dimpotriva, contribuie la perturbarea echilibrului in cuplu.

1. Fiecare isi revendica un loc al sau in casa

Prima lege matrimoniala nescrisa este aceea ca rutina se construieste pe baza unor actiuni robotice, inconstiente, prin care fiecare isi revendica un loc al sau in casa. Nu este vorba despre asumarea responsabilitatilor sau a dominantei, ci de pozitii propriu-zise, care devin un soi de spatii de captivitate.

Fiecare se aseaza pe acelasi loc la masa la ora cinei, fiecare isi revendinca o parte a patului sau o actiune la care sa aiba prioritate (manevrarea telecomenzii, folosirea toaletei dimineata etc). Toate aceste limite exista intotdeauna in spatiul matrimonial, chiar daca nu sunt niciodata evocate cu voce tare si asumate.

2. Definitia normalului este relativa si ereditara

Viziunea asupra a ceea ce este “normal” in casnicie este intotdeauna diferita si ereditara. Mai exact, sotul si sotia au convingeri majoritar opuse, influentate de modul in care s-au petrecut lucrurile in familiile fiecaruia.

Cine gateste si cine duce gunoiul, cine contabilizeaza resursele si cine plateste facturile, cine curata mobila si cine spala geamurile etc. “Normalul” matrimonial nu este niciodata acelasi.

3. Prioritatile unuia sunt mai importante decat ale celuilalt

Chiar daca nu se discuta niciodata despre acest lucru, femeile si barbatii considera, in secret, ca prioritatile lor sunt mai importante decat cele ale partenerului.

Oricat de justificat ar fi ca sotul sa insiste asupra unei investitii in cauciucurile masinii, sotia poate considera aberanta aceasta idee, cata vreme briosele ei se vor coace mai bine la un cuptor electric.

4. Cearta nu este cearta

Disensiunile matrimoniale firesti nu iau niciodata statutul dur de “cearta” in fata cunostintelor. Ele sunt discutii in contradictoriu constructive, chiar daca lucrurile nu stau chiar asa (luptele de orgoliu si insultele nu sunt, de regula, de bun augur).

5. Comunicarea este inutila

O ultima lege matrimoniala nescrisa este aceea ca partenerii de cursa lunga ajung sa creada ca nu mai au nevoie de comunicare, deoarece se cunosc deja prea bine unul pe celalalt. Prin urmare, evita sa poarte discutii ca la inceput, din pricina anilor de obisnuinta impreuna.

Legile matrimoniale asumate, dar nedezbatute, pot fi un factor important al destramarii cuplului.

Hai pe Sentimente

Leave a Reply