DatingMatrimoniale

5 moduri în care relațiile ne influențează viața

By aprilie 8, 2020 No Comments

Nu e nimic rău în a fi “single”. Toată lumea are nevoie de perioade de timp în care să se relaxeze, să se destindă, să se gândească doar la “eu”, nu la “noi”, însă atunci când tragem o linie, mai multe studii ne arată că oamenii sunt mai fericiţi atunci când sunt îndrăgostiţi. Singurătatea ar trebui să reprezinte doar o fază din vieţile noastre, pentru că relaţiile şi apropierea faţă de alte persoane face parte din natura umană.

Cât de importantă este intimitatea în relaţii?

Prin intimitate ne referim la o legătură între două persoane, care sunt, sau nu, un cuplu. Intimitatea se poate referi la prietenii, părinţi, copii, dar, mai ales la dragostea dintre două persoane care aleg să fie împreună.

5 moduri in care relatiile ne influenteaza viata

Bonnie Ware, o asistentă, a făcut un studiu interesant despre regretele pe care oamenii le au la bătrâneţe. În topul celor 5 regrete, se afla şi frică de intimitate. Mai multe persoane, în special bărbaţii, au ajuns să regrete, la bătrâneţe, lipsa efortului depus în păstrarea relaţiilor.

Fie că a fost vorba de prietenii, fie că a fost vorba de parteneri, timpul investit în păstrarea relaţiilor a fost minim. Aceştia au regretat curajul de a iniţia sau de a menţine relaţia de intimitate cu persoanele care au trecut prin viaţa lor.

Un alt studiu ne arată că atât calitatea, cât şi cantitatea relaţiilor pe care le avem cu alte persoane sunt legate de sănătatea mentală şi de longevitate. Astfel, oamenii care au participat la studiu aveau cu 50% mai multe şanse să trăiască mai mult în condiţiile în care relaţiile lor erau puternice. Mai mult, sunt nenumărate alte studii care leagă singurătatea de diverse boli cardiovasculare sau chiar de o stare generală mai proastă.

Conexiunea este importantă

Fiinţele umane sunt programate psihologic să aparţină unei comunităţi (sau chiar mai multor comunităţi). De ce? Pentru că la baza suntem creaturi sociale. Avem nevoie de prieteni ca să creştem, avem nevoie de relaţii ca să ne dezvoltăm, avem nevoie de familie ca să ne simţim în siguranţă şi în control. După cum menţionează şi Aristotel, “Fiinţă umană este o creatură socială”.

Cum ne influenţează relațiile, de orice fel, viaţa?

  1. ne îmbunătăţesc sentimentul de fericire şi reduc stresul;
  2. ne influenţează în mod pozitiv încrederea în noi;
  3. ne ajută să trecem mai uşor peste traume;
  4. ne încurajează să evităm obiceiuri de viaţă nesănătoase şi să ne concentrăm pe cele care ne fac bine pe termen lung;
  5. ne intensifică sentimentul de apartenenţă.

Mai mult, tu ştiai că relaţiile sociale puternice au acelaşi efect asupra sentimentului de satisfacere precum o creştere salarială cu 150%? Dacă nu ne crezi, poţi să verifici acest studiu realizat de cei de la Gallup World Poll.

Relațiile Online vs. Offline

Calitatea relaţiilor pare să fie mai importantă decât cantitatea acestora. Ne confruntăm cu o evoluţie spectaculoasă a lumii digitale iar aceasta schimba radical modul în care cunoaştem oameni noi, modul în care comunicăm cu aceştia sau chiar modul în care rămânem conectaţi la diverse relaţii şi prietenii.

De aceea este important să creăm conexiuni care au la bază o intimitate reală şi să ne bazăm pe calitate atunci când ne alegem partenerii de viaţă sau chiar prietenii.

Prietenii virtuali pe care îi găsim pe site-uri de dating sau pe diverse platforme sociale poate se rezumă la cantitate, însă o parte din ei se transformă în relaţii şi prietenii adevărate, calitative, în special în contextul actual când lumea aproape că a “migrat” deja pe internet.

Hai pe Sentimente

Leave a Reply