Matrimoniale

Barbatii devin gelosi cand e vorba de sex, femeile de iubire

By martie 27, 2013 No Comments

gelozieBarbatii si femeile sunt raniti de lucruri diferite cand e vorba de gelozie si infidelitate, a demonstrat un studiu recent realizat de psihologi americani. Potrivit rezultatelor studiului, cea mai mare tradare pentru un barbat este sexul cu un altul, in timp ce femeile se simt cel mai rau atunci cand partenerul are sentimente pentru alta.

Cercetarea a fost realizata la Universitatea Scranton din Pennsylvania (S.U.A.) si publicata in jurnalul de specialitate “Personality and Individual Differences”. Pentru ca nu au putut cere unui grup de voluntari sa-si insele partenerii, cercetatorii si-au bazat studiul pe datele colectate din emisiunile “Cheaters” (“Tradati in dragoste”).

Barry Kuhle, psihologul care a coordonat cercetarea, a analizat 75 de aventuri in urma carora persoana inselata s-a confruntat cu partenerul infidel. In 45% dintre cazuri, partenerul care a comis infidelitatea a fost barbat si in 35% femeie.

Infidelitatea mai grava: sex sau sentimente?

Emisiunile analizate arata un interes covarsitor cu privire la partea sexuala a infidelitatii din partea barbatilor, in timp ce femeile care si-au confruntat partenerul infidel au vrut sa stie ce sentimente nutreste pentru amanta.

57% dintre barbati si-au intrebat partenera despre partea sexuala a aventurii. Intrebarile ca “Ai facut sex cu el?” si “A fost mai bun ca mine in pat?” au predominat reactia barbatilor. In schimb, doar 29% dintre femei si-au manifestat acelasi interes pentru partea sexuala a infidelitatii.

71% dintre femei au vrut insa raspunsul la intrebarea “O iubesti?”, fara de numai 43% dintre barbatii inselati de partenera care au vrut sa stie daca exista cu adevarat sentimente.

Psihologul a explicat ca ideea studiului i-a venit dupa ce a vazut filmul “Closer”, mai precis o scena in care Clive Owen ii cere Juliei Roberts toate detaliile sexuale cu privire la aventura ei.

Infidelitatea din perspectiva evolutiva

Chiar daca reality show-urile nu pot constitui o sursa extrem de onesta a comportamentului uman datorita prezentei camerelor, rezultatele studiului cu privire la gelozie au fost confirmate si de alte cercetari de specialitate.

Barbatii din ziua de azi sunt mai interesati de sex deoarece au mostenit genetic aceasta predispozitie, importanta din punct de vedere evolutiv pentru paternitatea copiilor lor. De-a lungul istoriei, femeile au fost insa mai preocupate de sentimentele partenerului, care ar putea sa le paraseasca complet pentru o alta femeie.

Un studiu realizat de cercetatori canadieni si publicat in jurnalul medical “Evolutionary Psychology” arata si ca sentimentele de vinovatie cu privire la infidelitate sunt bazate pe aceleasi prioritati.

Cercetarea a demonstrat ca barbatii se simt mai vinovati atunci cand isi inseala sexual partenera, in timp ce femeie traiesc cele mai intense sentimente de regret si vinovatie atunci cand formeaza o legatura emotionala cu un alt barbat.

Diferentele de reactie intre barbati si femei cand vine vorba de gelozie si infidelitate ar putea fi cauzate si de modul in care de dezvolta in copilarie cu privire la intimitate: cei care au fost invatati sa o evite, fiind cei mai gelosi in urma infidelitatilor sexuale.

sursa: acasa.ro

Hai pe Sentimente

Leave a Reply