Matrimoniale

Cercetatorii au descoperit secretul unui mariaj de durata

By iulie 4, 2013 No Comments

cuplu-relatiiIn timp ce unul dintre parteneri incearca sa aiba o disputa verbala, celalalt cauta sa schimbe subiectul discutiei pentru a preveni o cearta. Aceasta metoda se numeste “comunicarea de tip cerere-retragere” (demand-withdraw communication) si pare a fi secretul unui mariaj de durata, potrivit unor cercetatori americani de la San Francisco State University.

Vasele din chiuveta sau cumparaturile ce trebuie efectuate intr-o zi ploioasa pot deveni motiv de cearta in cuplu. Pe masura ce partenerii imbatranesc, tendinta este ca unul din ei sa evite asemenea conflicte prin schimbarea subiectului catre o tema mai placuta, dupa cum reiese dintr-un studiu publicat recent in Journal of Marriage and Family si efectuat de psihologii din cadrul San Francisco State University.

Cuplurile tinere sunt mai aprige
Studiul specialistilor americani a urmarit 127 de cupluri de varsta mijlocie (40-50 de ani) sau mai inaintata, pe o perioada de 13 ani. In cadrul discutiilor video inregistrate (un rezumat de 15 minute la fiecare cuplu), psihologii au putut vedea cum reactioneaza fiecare persoana in cazul subiectelor care nasc controverse, cum ar fi sarcinile casnice sau finantele.

In timp ce cuplurile mai tinere dezbateau problema cu pasiune, partenerii avand puncte de vedere diferite, cele mai in varsta foloseau “comunicarea de tip cerere-retragere” si schimbau conversatia catre alte subiecte mai placute sau neutre. Acest lucru se intampla pentru ca acestia din urma sunt mai maturi in gandire si au deja un punct de vedere comun asupra alegerilor majore pe care le-au facut sau le au de facut in viata.

Conteaza varsta si durata casniciei
Potrivit unuia dintre autorii studiului, dr. Sarah Holley, alaturi de maturitatea partenerilor sta si durata mariajului respectiv.
Totusi, cercetatorii atrag atentia ca tinerii soti nu trebuie sa evite conflictele. Este esential ca ei sa identifice puncte de vedere comune asupra problemelor pentru a incerca sa si le rezolve. Faptul ca evita sa le discute, nu le va face sa dispara, iar tensiunile din cuplu vor continua sa existe.

sursa: acasa.ro

Hai pe Sentimente

Leave a Reply