Matrimoniale

Comunicarea in cuplu: greseli de evitat

By iunie 12, 2013 5 Comments

comunicarea in cupluComunicarea in cuplu are multe reguli si instructiuni, insa uneori evitarea unor greseli majore poate fi mai importanta decat urmarea exacta a indicatiilor specialistilor.
O comunicare defectuoasa duce la un cuplu nefericit, iar cinci greseli de evitat pot avea impactul cel mai negativ asupra relatiei tale. Afla cum sa le corectezi pentru a aduce comunicarea in cuplu pe drumul cel bun, cu destinatia “pana la adanci batraneti”.

Ridici tonul pentru a fi auzit
Intr-o discutie in contradictoriu, reactia naturala este sa ridici tonul pentru a te asigura ca persoana cu care comunici iti aude si iti intelege dorintele. Din pacate, aceasta reactie este complet gresita si nu duce niciodata la rezultate bune pe termen lung.

Cand incepi sa tipi, cei mai multi oameni au tendinta de a nu te mai asculta, pentru ca se simt amenintati . Daca alegi sa vorbesti mai incet, vei obtine efectul dorit. Incearca sa vorbesti mai incet decat partenerul si tonul vocii tale il va face sa te asculte.

Te astepti sa stie intotdeauna ce vrei
O relatie reusita si fericita are multe avantaje, dar telepatia nu se numara printre ele. Nu te mai astepta ca partenerul sa stie intotdeauna ce iti doresti sa reactioneze corespunzator chiar inainte ca tu sa-i comunici pozitia ta.

Daca nu mai ai aceasta pretentie si discuti mai mult despre lucrurile care tie ti se par evidente, vei evita multe ocazii de cearta sau conflicte care creeaza frustrari si afecteaza relatia pe termen lung.

Folosesti umorul ca o arma
Sarcasmul poate fi amuzant atunci cand este indreptat impotriva unor “victime” care nu te aud, insa indreptat impotriva partenerului este o reteta sigura pentru o cearta.
O replica de tipul “Vai, dar ce destept esti!” atunci cand partenerul spune o prostie, poate suna bine in mintea ta, dar odata vocalizata devine un obstacol puternic pentru comunicarea in cuplu.

Indiferent cat de nemultumit esti, evita datul ochilor peste cap, oftatul si remarcile sarcastice, ce pot rani si pot amana rezolvarea problemei.

Vorbitul prea mult
In comunicarea in cuplu, vorbitul prea mult este echivalentul tipatului, pentru ca denota o incercare clara de a fi auzit, care nu pare insa incununata de succes de cele mai multe ori.
Daca iti limitezi cererile si doleantele la doar cateva fraze, partenerul va fi mai receptiv la mesaj, pentru ca nu ii ia foarte mult timp sa-l decodeze si sa interpreteze toate nuantele limbajului tau.

Obsesia pentru propriile sentimente
Este bine ca persoana iubita sa cunoasca sentimentele tale in multe situatii, iar comunicarea sincera rezolva multe probleme intr-o relatie.
Daca sentimentele proprii devin insa o obsesie , in sensul ca poti vorbi neintrerupt timp de 10 minute despre supararea, tristetea sau nervii tai, partenerul isi va pierde rabdarea de a te asculta.

Pentru a evita incarcarea conversatiei cu sentimentele tale, mentioneaza un singur sentiment, o data sau de doua ori, in timpul unui conflict. Cu cat discuti mai des despre sentimentele tale, cu atat partenerul tau va fi mai putin inclinat sa iti asculte discursul despre ele.

sursa: acasa.ro

Hai pe Sentimente

Comentarii

Leave a Reply