Matrimoniale

Depresiile matrimoniale si efectele lor asupra cuplului

By mai 24, 2012 2 Comments

Depresiile matrimoniale sunt un tip de afectiune care ameninta casnicia si care, netratata, poate duce la ani de zile in care cei doi traiesc nefericiti.

Depresiile matrimoniale de dupa nunta

Depresiile matrimoniale de dupa nunta (cunoscute si sub numele de PND, post nuptial depression) sunt intalnite mai mult la femei. Aceasta afectiune apare dupa casatorie, in situatiile in care cuplul nu duce o viata organizata, bazata pe comunicare si planuri bine stabilite.

In cele mai fericite cazuri, o depresie matrimoniala poate surveni ca urmare a schimbarii ritmului in activitatea de zi cu zi. Ultimele luni inainte de nunta sunt deosebit de agitate. Cuplurile isi canalizeaza intreaga atentie asupra acestui eveniment, fara sa acorde prea multa importanta traiului de zi cu zi, care inseamna casnicia adevarata. Dupa casatorie, cuplul este debusolat deoarece nu stie care este pasul urmator.

In alte cazuri, depresiile matrimoniale survin ca urmare a asteptarilor exagerate a partenerilor in ceea ce priveste casnicia lor. Multe persoane descopera, socate, ca proaspatul sot nu are de gand sa se schimbe nici dupa ce a spus “da”, ca sotia in continuare pune accentul pe cariera in loc sa renunte in favoarea copiilor etc.

De aceea, specialistii in relatii recomanda cuplurilor sa priveasca lucrurile realist si sa accepte ca nicio casnicie nu este perfecta. Partenerii trebuie sa se cunoasca foarte bine, cu plusuri si minusuri si sa stie fiecare ce asteptari si nevoi are celalalt si ce este dispus sa ofere.

Efectele depresiilor matrimoniale

Depresiile matrimoniale au un impact negativ asupra vietii de acasa si asupra casniciei. Studiile cercetatorilor din domeniu arata ca atunci cand unul dintre parteneri sufera de depresie matrimoniala, cresc sansele ca acea casnicie sa fie una nefericita. Este un lucru previzibil, insa care sunt, de fapt, efectele asupra cuplului?

In primul rand, sanatatea mentala si casniciile nefericite sunt strans legate. Depresia unui partener se rasfrange si asupra celuilalt.

Cel care sufera de aceasta afectiune se va considera mai putin multumit de casnicia lui. In acelasi timp, celalalt partener se lupta sa scoata persoana iubita din izolarea in care traieste. Depresiile matrimoniale duc la micsorarea nivelului de intimitate emotionala si sexuala si cresc tentinta spre un comportament negativist.

O sotie deprimata se vede pe ea insasi intr-un loc intunecos, unde traieste in constrangeri. Lucrurile negative le vede ca fiind si mai rele decat sunt in realitate, cele neutre le vede tot ca rele, iar lucrurile bune din viata ei pur si simplu le ignora.

Semne ca sotul/sotia ta sufera de depresie matrimoniala:

– pierderea interesului asupra activitatilor care ii faceau placere inainte
– senzatia de oboseala si apatie
– mancatul si dormitul prea mult sau prea putin
– pierderea concentrarii
– incapacitatea de a simti iubire sau dorinta sexuala
– senzatia de detasare de tot ce se intampla in jur, izolare, separare.

Hai pe Sentimente

Comentarii

  • Saleh spune:

    @verne Sper sa nu experimentez aeeemnsa probleme incat sa ma schimb esential. Din fericire, sotia mea e alaturi de mine. Multumesc pentru sfat!@boghi Sper doar ca acel ceva sa nu se lase asteptat prea mult. Mie imi place sa cred ca toate lucrurile converg inspre un tel mai mare. @borg Intr-un fel sunt entuziasmat de perspectiva care mi se deschide. Exista tendinta de a fi paralizat de incertitudine si de obligativitatea de a iesi dintr-o oarecare zona de confort. Sper sa gasesc meseria pe care sa o fac din placere si in acelasi timp sa imi permita sa traiesc din ea.Exista avantajul metionat de tine, al faptului ca sunt insurat si nu imi mai sta capul la gagici, insa e si o responsabilitate si trebuie sa ma gandesc cat de cat si pragmatic si material.Cam complicat dar cred ca lucrurile vor intra pe fagasul potrivit. Cel care sa implineasca o chemare de viata. @aprozarnet Multumesc pt link! Am apucat sa vad 15 minute si in mare mi-a placut. Partea cu fericirea care atarna si de meserie cred ca e adevarata 100%. Sper sa apuc sa il vad tot.@leonid Cine stie O viata intreaga mi s-a zis ca am capacitati si potential numai ca nu sunt foarte ambitios. Poate m-am mai schimbat

  • Pascal spune:

    Măi, sigur ai preuat legal fgoitrafoa? Să trecem la lucruri serioase. Nu ţi-am prea citit posturile din ultima peroiadă, nu-ţi cunosc frustrările dar bănuiesc că ai un motiv bine eentemeiat să-ţi părăseşti locul de muncă.Din ce2te am eenţeles, nu ai un altul asigurat, nu ai unde să mergi să munceşti.Atunci va fi rău! Aşa am plecat şi eu, m-am săturat şi mi-am băgat picioarele. Aveam eencredere een mine că eemi voi găsi eu ceva de muncă, orice Adevărul este că mi-am găsit. Din sute de CV-uri aplicate pe site-uri de specialitate, foarte multe nu au fost vizualizate, iar din cele vizualizate m-au contactat extrem de puţini. cen 3 luni am fost la 2 interviuri. Nu am reuşit să obţin o remuneraţie mai mare de 900 Ron.cen luna mai am sunat een Germania unde am muncit şi anul trecut. După 11 zile iată-mă een Germania la muncă.Muncesc necalificat, am cazare şi masă asigurată iar un salar de (peste 1.000 euro).Nu eencerc să te influenţez een nici un fel, dar dacă pleci, ai mare grijă, creşte rata şomajului şi Timiş Succes maxim.

Leave a Reply