Site icon Blog matrimoniale

Depresiile matrimoniale si efectele lor asupra cuplului

Depresiile matrimoniale sunt un tip de afectiune care ameninta casnicia si care, netratata, poate duce la ani de zile in care cei doi traiesc nefericiti.

Depresiile matrimoniale de dupa nunta

Depresiile matrimoniale de dupa nunta (cunoscute si sub numele de PND, post nuptial depression) sunt intalnite mai mult la femei. Aceasta afectiune apare dupa casatorie, in situatiile in care cuplul nu duce o viata organizata, bazata pe comunicare si planuri bine stabilite.

In cele mai fericite cazuri, o depresie matrimoniala poate surveni ca urmare a schimbarii ritmului in activitatea de zi cu zi. Ultimele luni inainte de nunta sunt deosebit de agitate. Cuplurile isi canalizeaza intreaga atentie asupra acestui eveniment, fara sa acorde prea multa importanta traiului de zi cu zi, care inseamna casnicia adevarata. Dupa casatorie, cuplul este debusolat deoarece nu stie care este pasul urmator.

In alte cazuri, depresiile matrimoniale survin ca urmare a asteptarilor exagerate a partenerilor in ceea ce priveste casnicia lor. Multe persoane descopera, socate, ca proaspatul sot nu are de gand sa se schimbe nici dupa ce a spus “da”, ca sotia in continuare pune accentul pe cariera in loc sa renunte in favoarea copiilor etc.

De aceea, specialistii in relatii recomanda cuplurilor sa priveasca lucrurile realist si sa accepte ca nicio casnicie nu este perfecta. Partenerii trebuie sa se cunoasca foarte bine, cu plusuri si minusuri si sa stie fiecare ce asteptari si nevoi are celalalt si ce este dispus sa ofere.

Efectele depresiilor matrimoniale

Depresiile matrimoniale au un impact negativ asupra vietii de acasa si asupra casniciei. Studiile cercetatorilor din domeniu arata ca atunci cand unul dintre parteneri sufera de depresie matrimoniala, cresc sansele ca acea casnicie sa fie una nefericita. Este un lucru previzibil, insa care sunt, de fapt, efectele asupra cuplului?

In primul rand, sanatatea mentala si casniciile nefericite sunt strans legate. Depresia unui partener se rasfrange si asupra celuilalt.

Cel care sufera de aceasta afectiune se va considera mai putin multumit de casnicia lui. In acelasi timp, celalalt partener se lupta sa scoata persoana iubita din izolarea in care traieste. Depresiile matrimoniale duc la micsorarea nivelului de intimitate emotionala si sexuala si cresc tentinta spre un comportament negativist.

O sotie deprimata se vede pe ea insasi intr-un loc intunecos, unde traieste in constrangeri. Lucrurile negative le vede ca fiind si mai rele decat sunt in realitate, cele neutre le vede tot ca rele, iar lucrurile bune din viata ei pur si simplu le ignora.

Semne ca sotul/sotia ta sufera de depresie matrimoniala:

– pierderea interesului asupra activitatilor care ii faceau placere inainte
– senzatia de oboseala si apatie
– mancatul si dormitul prea mult sau prea putin
– pierderea concentrarii
– incapacitatea de a simti iubire sau dorinta sexuala
– senzatia de detasare de tot ce se intampla in jur, izolare, separare.