Matrimoniale

Dragoste versus infatuare in relatiile matrimoniale

By iunie 7, 2012 No Comments

In relatiile matrimoniale, este cateodata dificil sa faci diferenta intre dragoste si infatuare. Din exterior, ai putea jura ca un cuplu este menit sa fie impreuna, cand de fapt relatia reala este departe de scenariul perfect din filmele romatice. Deseori, nu stim sa diferentiem cele doua sentimente pentru noi insine, cu toate ca delimitarea clara ne scuteste de multe batai de cap pe viitor.

Ai intalnit persoana care seamana leit cu cea alaturi de care te visai mereu in circumstante matrimoniale. Inima iti bate destul de tare in prezenta ei, iar apropiatii nutresc diverse scenarii matrimoniale pentru viitor, in care va implica fara sa va ceara aprobarea inainte. Si totusi, cum stii ca ceea ce simti este dragoste sau o simpla infatuare?

Ce este dragostea?

Sentiment care ar trebui sa se regaseasca la baza tuturor relatiilor matrimoniale, dragostea este un proces dinamic, persistent in conditii de schimbare, care se remodeleaza permanent, se schimba si creste pe masura ce partenerii unui cuplu se maturizeaza. Experientele matrimoniale, prioritatile si visele nu determina, in timp, disparitia afectiunii intense pentru celalalt.

Atunci cand dragostea exista cu adevarat intre doi oameni, ea nu ii schimba ca indivizi, insa relatia lor ajunge sa le defineasca in mare parte cursul vietii. Pe masura ce meseriile, carierele si indatoririle matrimoniale se transforma, oamenii indragostiti reusesc sa colaboreze ca intr-o echipa, sa se inteleaga reciproc si sa faca anumite compromisuri de dragul unei vieti frumoase impreuna.

Dragostea este echivalenta cu impartasirea emotiilor, a increderii si a relatiei intime. Dar, mai presus de toate, dragostea inseamna pastrarea tuturor trairilor erotice, pasionale si afective la nivel maxim, chiar si in fata defectelor celuilalt si a aspectelor mai putin placute ale vietii.

Ce este infatuarea?

Infatuarea este prima faza a procesului de indragostire, cand te gandesti la celalalt tot timpul, iti amani planurile pentru a fi in prezenta lui si simti nevoia sa iti concentrezi prioritatile in jurul sau.

Te simti excelent in prezenta acestei persoane, visezi cu ochii deschisi la clipele in care veti fi din nou impreuna si simti o dorinta sexuala puternica fata de aceasta. Tot ce tine de infatuare este un proces static, dominat de asteptari ultra-optimiste asupra viitorului. Nu exista dovezile rezistentei in timp, nici cresterea si dezvoltarea specifice dragostei adevarate in relatiile matrimoniale.

Majoritatea persoanelor raman cu sentimentul de infatuare fata de un partener pana la un anumit moment dat. Testul final intervine atunci cand membrii cuplului se lovesc de aspectele mai putin placute ale realitatii, pe care si le-au imaginat cu totul altfel la inceput.

Abandonarea relatiei in acest punct anunta clar ca sentimentul trait nu a fost dragoste, ci un episod de infatuare nascut din proiectiile imaginare nerealiste despre viitor.

Diferenta dintre dragoste si infatuare

Poti afla diferenta dintre dragoste si infatuare foarte usor, raspunzand la intrebarea: “Aceasta relatie scoate la lumina tot ce este mai bun din amandoi?”. Reflexia te va obliga sa faci o analiza onesta a sinelui si a partenerului.

Chiar daca este dificil, toate relatiile matrimoniale au nevoie de un test similar de depistare a infatuarii din cand in cand. Vei sti ca este vorba despre dragoste daca te concentrezi pe acel cineva special si el exista in lumea reala, exact asa cum l-ai proiectat in minte.

Hai pe Sentimente

Leave a Reply