Matrimoniale

Istoria sarutului: formele si semnificatiile lui

By aprilie 22, 2013 No Comments

sarutSarutul reprezinta una dintre cele mai vechi forme de interactiune umana. Fie ca este vorba despe un sarut pe care il dai copilului tau inainte de culcare, unul amical, pe obraz sau unul cu conotatii erotice, prin care iti exprimi sentimentele fata de partener, sarutul sparge orice bariere si creeaza legaturi speciale intre oameni. Dar oare de unde a aparut sarutul si cate semnificatii are el cu adevarat? Citeste mai jos cateva fapte interesante despre formele si semnificatiile sarutului!

 

Sarutul milenar
Antropologii sunt de parere ca oamenii isi ating buzele reciproc de mii de ani, inca de pe vremea in care traiau in pesteri. Pe atunci, mamele obisnuiau sa mestece mancarea copiilor, apoi le-o impingeau in gura cu limba. Pare ciudat in ziua de astazi, insa atunci nu existau unelte pentru a putea pasa mancarea, iar radacinile si carnea cruda erau greu de mestecat, in special pentru copii.

Sarutul romantic
In timp, scenele romantice din filme au fost experimentate si de multi dintre noi. Sarutul romantic prin care un el si o ea sunt atrasi unul de celalat reprezinta una dintre cele mai senzuale si intense experiente care pot fi traite. Astazi, exista nenumarate stiluri de sarut erotic, de la atingerea buzelor si pana la sarutul frantuzesc, ce implica si folosirea limbii.

Sarutul amical
Sarutul amical sau cel social, dupa cum mai este cunoscut, este o forma de interactiune cu alti oameni. In unele partie din Europa, Orientul Mijlociu, Africa si America Latina, sarutul se foloseste ca salut in locul clasicei imbratisari sau chiar a strangerii de mana. Exista chiar si moduri specifice prin care se face. De exemplu, in Argentina oamenii se saruta o singura data pe obrazul drept.

“Sarutul pacii”
Este un sarut ce are loc in cadrul unei ceremonii religioase, cum este botezul si simbolizeaza unitatea si iubirea intre crestini.

Sarutul mainii
Atunci cand saruti mana cuiva, inseamna ca ii arati respectul cuvenit. In termeni religiosi, sarutul mainii inseamna faptul ca esti supus si iubitor.

“Sigilat cu un sarut”
Aceasta expresie este chiar mai veche decat Noul Testament, fiind atribuita legarii unor tratate politice, incheierii casatoriilor si vindecarii disputelor familiale.

“Sarutul mortii”
“Sarutul mortii” este unanim cunoscut ca fiind sarutul pe care Iuda i l-a dat lui Iisus in Gradina Ghetsimani, fiind asociat cu tradarea si inselaciunea. In filmele contemporane, cu personaje mafiote, este asociat cu o forma de adio fara remuscari.

sursa: acasa.ro

Hai pe Sentimente

Leave a Reply