Matrimoniale

Portretul „vanatorului“ de iubire pe internet

By martie 11, 2013 No Comments

Portretul „vânătorului“ de iubire pe internetContrar tendinţei internaţionale, în România, bărbaţii sunt cei care caută dragostea online. Cei mai activi nu fac parte din generaţia Y, născută cu internetul în buzunar, ci au trecut de 40 de ani.

Una dintre dorinţele cel mai des întâlnite la început de an este găsirea dragostei. Deşi sunt nenumărate baruri în orice oraş, cei mai mulţi îşi încearcă norocul online, arată studiile. Motivul? „Este mai uşor. În câteva minute poţi afla multe despre o persoană, fără să ai parte de o conversaţie greoaie sau de emoţiile primei întâniri. În plus, este şi mai ieftin. Dacă aş fi scos în oraş toate fetele cu care am vorbit pe site-urile de dating, cu siguranţă aş fi dat faliment“, spune Petru (28 de ani), asistent manager la un restaurant din Bucureşti.

În plus, teama de respingere este mult mai mică şi mai uşor de suportat atunci când nu trebuie să-l priveşti pe celălalt în ochi. De altfel, dorinţa de a găsi sufletul-pereche se vede şi în traficul înregistrat pe site-urile de profil, care creşte cu până la 300% în primele luni din an, după cum arată un studiu recent, citat de presa britanică.

În România, „piaţa“ de dating online este mai puţin dezvoltată ca în alte ţări europene, cum ar fi Marea Britanie, unde, potrivit publicaţiei „The Daily Telegraph“, se estimează că şapte milioane de persoane îşi vor face anul acesta un cont pe un astfel de site. Acest lucru nu înseamnă însă că românii nu sunt prezenţi în spaţiul amorului virtual.

„Pumele“, cele mai căutate

Potrivit unei statistici realizate de sentimente.ro, cel mai mare site de profil din România, cu peste 800 de mii de utilizatori înregistraţi, majoritatea celor care-şi caută sufletul-pereche pe internet sunt bărbaţi. Vârsta dominantă este 25-34 de ani (42%), dar un segment important (28%) îl constituie şi bărbaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani. „Cei mai activi utilizatori au între 40 şi 44 de ani: trimit mesaje, comentează şi vizitează cele mai multe profile. Ei sunt, se pare, interesaţi mai ales de femei de aceeaşi vârstă, deoarece majoritatea mesajelor se îndreaptă către acest segment“, ne spune Flori Dragomir, cea care a fondat site-ul sentimente.ro, alături Daniel Dragomir, în 2001.

Cele mai căutate femei au, în general, vârste cuprinse între 30 şi 39 de ani. Ele primesc cele mai multe mesaje, inclusiv de la bărbaţi mai tineri. Acest lucru arată că şi în România pătrunde curentul „pumelor“. Denumirea, devenită cunoscută la jumătatea anilor 2000, este atribuită femeilor de 30-40 de ani care preferă relaţii cu bărbaţi de 20-30 de ani. „Bărbaţii tineri caută femei mature, deoarece susţin că nu se regăsesc în relaţii cu femei de aceeaşi vârstă. În cazul acestor bărbaţi poate fi vorba despre maturitate precoce“, explică terapeutul Keren Rosner.

Românii nu-şi doresc neapărat să-şi găsească sufletul-pereche pe internet, cei mai mulţi dorind să flirteze sau să-şi găsească un partener (aproape 30%). Doar 4% din ei sunt interesaţi de căsătorie. Jumătate din românii care au cont pe un site de dating nu au fost niciodată căsătoriţi sau sunt divorţaţi, în timp ce aproape 3% au o relaţie oficializată, iar 11% au mărturisit că au copii. Majoritatea celor intervievaţi au venituri de până în 1.200 de euro, iar cei mai mulţi bani îi cheltuiesc pe haine sau pe ieşirile cu prietenii. De asemenea, peste o treime sunt absolvenţi de facultate, nefumători şi consumă alcool doar ocazional.

Capricorni iubitori de câini

Se pare că cel mai singuratic semn al zodiacului este Capricornul, deoarece atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor, aceştia domină clasamentul zodiilor în căutare de iubire pe internet. Urmează cei aflaţi în zodiile Taur şi Leu, cei mai puţini membri fiind din zodia Săgetător. 2% din respondenţii chestionarului sentimente.ro au precizat că nu au timp liber. La polul opus, cei mai mulţi spun că-şi petrec timpul liber online sau cu prietenii. De asemenea, cei mai mulţi sunt iubitori de câini, de muzică dance şi blues şi de filme de acţiune sau comedii.

Cât de mult cosmetizează adevărul

Iată cât de multe lucruri pot fi aflate despre o persoană în doar câteva minute de parcurgere a unui profil. Totuşi, există şi câteva dezavantaje. De pildă, există studii care au măsurat lipsa de sinceritate a celor care se expun online pentru a-şi găsi un partener. Astfel, cele mai frecvente motive de a cosmetiza adevărul sunt, în cazul femeilor, greutatea şi vârsta, iar în cazul bărbaţilor, venitul şi ocupaţia. Potrivit unui studiu al universităţilor Wisconsin şi Cornell, din SUA, 80% din cei înscrişi pe site-urile de dating mint într-o oarecare măsură.

„Nu ascund adevărul pentru că sunt mincinoşi, ci pentru că vor să înfrumuseţeze realitatea. De pildă, bărbaţii mint în privinţa salariului şi a locului de muncă deoarece ştiu că aceste aspecte sunt importante pentru femei“, spune Catălina Toma, doctor în psihologie şi unul dintre autorii studiului realizat de sentimente.ro.

De asemenea, un studiu al Universităţii Rochester din SUA, publicat la sfârşitul anului trecut, arată că site-urile de dating îi fac pe utilizatori să fie mult prea pretenţioşi în alegerea unui partener. „Este adevărat că datingul online este necesar într-o lume atât de agitată ca a noastră, dar cred că este o metodă mult prea rapidă, care arde câteva etape. Avem prea mult control asupra evoluţiei relaţiei, când aceasta ar trebui să fie mai puţin predictibilă şi să merite aşteptarea“, spune Stephen Betchen, doctor în psihologie în SUA şi autor al cărţii „Magnetic Partners“.

Cum să-ţi creezi un profil perfect pe site-urile de dating

Unul din dezavantajele folosirii unui site de specialitate pentru a-ţi găsi perechea este că nu-ţi poţi face „reclamă“ singur. Practic, profilul vorbeşte despre tine, aşa că trebuie să faci tot posibilul ca prima impresie să fie una plăcută şi de durată. Iată câteva ponturi, oferite de site-ul de tehnologie Gizmodo.com, pentru ca profilul tău să fie perfect:

1. Alegerea numelui de utilizator. Este primul lucru care va fi observat, aşa că trebuie să fie isteţ, însă nu prea subtil. „Nu vrei să fii atât de isteţ încât nimeni altcineva să nu se prindă de subtilitatea numelui tău. Cel mai bine este să alegi ceva care să te descrie, dintr-un cuvânt sau două“, spune expertul în relaţii Tamsen Butler, din SUA.

2. Fotografia. Deşi primul instinct ar fi postarea celei mai sexy fotografii din dotare, specialiştii susţin că aceasta nu este o idee prea bună. De asemenea, nu sunt indicate imaginile în care arăţi de parcă ai fi petrecut prea mult sau în care te afli în ipostaze nu tocmai măgulitoare. Deşi poate crezi că aşa vei arăta ce persoană amuzantă eşti, mesajul transmis ar putea fi unul total greşit. „Cel mai bine ar fi să postaţi trei fotografii: una de profil, zâmbind, una care vă arată în picioare şi una din timpul unei activităţi interesante. Este important să nu fie mai vechi de un an, dacă vreţi să fiţi recunoscuţi la prima întâlnire faţă în faţă“, precizează Cătălina Toma, psiholog.

Deşi pare un pas dificil, experţii recomandă să nu-l sari, deoarece profilurile fără fotografii primesc cele mai puţine vizite. „Mă dezgustă bărbaţii care vor doar să-şi afişeze muşchii, bijuteriile şi maşinile în poza de profil. Îmi spun că sunt plini de ei, egoişti, materialişti. În plus, dacă apari pe jumătate gol pe internet, de ce aş mai vrea să te văd şi în realitate?“, spune Dana (29 de ani), din Bucureşti, funcţionar bancar.

3. Ce spui despre tine. Religia, venitul şi opţiunile politice sunt trei domenii pe care nu ar trebui să le abordezi în profilul tău. Mai degrabă, poţi împărtăşi ce ocupaţie ai, iar în privinţa dimensiunilor, este important să spui adevărul. „Consideră acest profil drept primele lucruri pe care le spui despre tine la o întâlnire. Nu vrei să începi o relaţie cu o minciună. Mai ales cu una atât de uşor de descoperit. Fii mândru sau mândră de cine eşti, nu de cine ai vrea să fii sau cine crezi că ar vrea alţii să fii!“, recomandă expertul în relaţii Tamsen Butler. În ceea ce priveşte preferinţele muzicale, în materie de filme sau cărţi, acesta susţine că sunt potrivite listele scurte. În caz contrar, mesajul transmis va fi că nu ai deloc simţ critic.

4. Ce cauţi online. Indiferent că doreşti să te distrezi, să cunoşti oameni noi, să te relaxezi sau să-ţi găseşti sufletul-pereche, este important să nu-i sperii pe cei care-ţi vizitează profilul. „Nu te complica. Poţi spune că eşti în căutarea unui partener, dar că te interesează şi să-ţi întemeiezi o familie. Fii sincer“, mai sfătuiesc experţii.

5. Datele personale. Nu da adresa ta unui străin, chiar dacă pare de încredere. Nu-i spune nici unde lucrezi sau orice alte repere care ar putea să îl ajute să te găsească. Odată ce aţi stabilit un contact minim şi aţi început să vă cunoaşteţi mai bine, te poţi întâlni cu persoana res­pectivă într-un loc public. Nu te grăbi să oferi detalii intime despre tine înainte să te asiguri că persoana pe care ai cunoscut-o merită încrederea ta.

Odată ce ai trecut prin „abc“-ul primului contact cu un site de întâlniri, tot ce ai de făcut este să ai încredere în tine şi curaj să porneşti în căutarea persoanei potrivite.

20% din utilizatorii site-urilor de dating s-au căsătorit cu partenerul găsit online.

18 luni sunt necesare pentru ca un cuplu format pe internet să se căsătorească, faţă de 42 de luni, cât îi sunt necesare unui cuplu clasic.

20 de milioane de utilizatori de internet din întreaga lume vizitează un site de dating cel puţin o dată pe lună.

sursa: adevarul.ro

Hai pe Sentimente

Leave a Reply