Daca modul de desfasurare a unei sedinte la un consilier in probleme matrimoniale iti este strain, atunci descopera ce te asteapta, impreuna cu partenerul tau, din momentul in care pasiti pe usa cabinetului unui astfel de specialist.
Rolul consilierii matrimoniale este acela de a ajuta cuplurile sa depaseasca probleme cu care se confrunta si care pun o bariera de comunicarea si intelegerea dintre ei. Cele mai frecvente probleme cu care se prezinta cuplurile la terapie de cuplu tin de infidelitate, viata sexuala, bani sau infertilitate.
Daca v-ati decis ca terapia de cuplu sau consilierea matrimoniala este ultima solutie in depasirea problemelor cu care va confruntati in casnicie, este important sa stiti ce va asteapta din momentul in care incepeti terapia.
Cunoasterea si stabilirea chestiunilor organizatorice
Alege impreuna cu partenerul tau consilierul in probleme matrimoniale la care veti merge si stabileste o programare.
Prima sedinta de consiliere matrimoniala va fi una de acomodare si de cunoastere. Primele lucruri pe care specialistul le va face vor fi sa va explice in ce consta terapia, care sunt pasii, cum va decurge procesul, care sunt costurile si care este frecventa cu care este nevoie sa veniti.
De asemenea, va fi dispus sa raspunda si nelamuririlor pe care le aveti in legatura cu chestiunile organizatorice sau cu demersul terapeutic viitor.
Impartasirea problemelor sau conflictelor care v-au adus la consiliere
Dupa ce se pun la punct chestiunile organizatorice, specialistul va va intreba, chiar din prima sedinta, care sunt problemele matrimoniale care v-au adus la el. Este important ca terapeutul sa isi faca o prima impresie cu privire la problemele cu care are de-a face, pentru a avea un punct de pornire in procesul terapeutic.
Pozitia individuala a fiecarui partener fata de probleme
Dupa impartasirea problemelor cu care va confruntati in casnicie, consilierul in probleme matrimoniale va va intreba, individual, care sunt parerile si sentimentele voastre in legatura cu situatiile conflictuale enumerate anterior.
In mai toate cuplurile exista opinii divergente cu privire la aceeasi problema, care dau nastere conflictelor matrimoniale, de aceea este important ca fiecare sa-si sustina pozitia.
Discutii separate cu fiecare parte a cuplului
Consilierul in probleme matrimoniale ar putea simti nevoia sa discute si separat, cu fiecare in parte, mai ales daca simte ca nu comunicati suficient de bine incat sa va expuneti cele mai intime si ascunse ganduri unul in fata celuilalt.
Deoarece consilierul are nevoie sa cunoasca toate detaliile, fie ele si cele mai personale, pentru a-si putea face o idee cu privire la ce se intampla in interiorul casatoriei voastre, se poate sa va propuna sa discutati individual cu el.
Este important sa stiti ca in cadrul unei sesiuni de consiliere in probleme matrimoniale este foarte important sa fiti sinceri si deschisi, oricat de greu ar fi. Numai in acest fel veti reusi sa depasiti problemele din casnicie cu care va confruntati. Retineti cu nu sunteti acolo pentru a fi criticati sau judecati si ca orice nemultumire, problema sau conflict ati avea trebuie dezbatut in cadrul sesiunilor terapeutice.