Cand te indragostesti, corpul tau trece printr-o serie de transformari majore: eliberarea de homoni te face sa ti se imbujoreze obrajii, glandele sudoripare au o activitate mai intensa, iar ritmul cardiac creste. Carui fapt crezi se datoreaza aceste reactii?
Pat Mumby, profesor doctorand la Universitatea Loyola, Scoala de Medicina Chicago Stritch, Catedra de Psihiatrie si Neurostiinte Comportamentale, vorbeste despre transformarile prin care trece organismul tau atunci cand te indragostesti.
Hormonii eliberati si manifestarile organismului tau
„Atunci cand te indragostesti, corpul tau elibereaza o serie de substante chimice bune care iti genereaza reactii fizice specifice. Acest elixir intern al sentimentelor este responsabil pentru inrosirea obrajilor, pentru transpiratia palmelor si pentru accelerarea batailor inimii”, spune profesorul Mumby.
Atunci cand te indragostesti, nivelul anumitor hormoni creste. Este vorba despre dopamina, adrenalina si norepinefina. In vreme ce prima genereaza stari de euforie, celelalte doua au efectul de a te nelinisti.
Dragostea se aseamana cu sindromul obsesiv compulsiv
„Dragostea scade nivelul de serotonina, care este de asemenea scazut in cazul persoanelor cu probleme comportamentale obsesiv compulsive”, explica Mary Lynn, asociata lui Mumby la clinica si profesor asistent la Catedra de Obstetrica si Ginecologie in cadrul aceleiasi Universitati din Chicago.
„Acest lucru explica de ce ai tendinta sa te concentrezi atat de mult pe partener, la inceputul unei relatii”, mai spune Mary Lynn.
Medicii avertizeaza ca aceste reactii fizice pot lucra in dezavantajul tau, in anumite aspecte. Unul dintre acestea este subiectivitatea atunci cand il analizezi pe cel de langa tine. Mumby mentioneaza ca zicala „dragostea e oarba” are un sambure de adevar tocmai din aceasta cauza: fiecare isi urca perechea pe un piedestal, cel putin in stadiile incipiente ale relatii, pe cand cei din afara cuplului pot fi mult mai detasati si mai obiectivi.
sursa: acasa.ro