Matrimoniale

Raspunsurile burlacilor la intrebarile indiscrete

By aprilie 10, 2013 No Comments

femeie-singura“Ei, cand te vedem intr-o relatie serioasa?”, intreaba din nou o matusa cicalitoare. Dar, de data aceasta, nu vei fi afectat de intrebare… Chiar inaintea Sarbatorii de Paste, cand rudele se intalnesc, povestesc, barfesc, susotesc, va sugerez cum sa ii confruntati pe cei bagaciosi, iscoditori si nepoftiti intr-un mod nonconformist sau hotarat.

De sarbatori, in special familia se uneste in jurul mesei abundente, si oamenii vor sa se puna la punct cu stirile despre fiecare. Zilele festive si sarbatorile sunt o perioada de a te apropia de membrii familiei, si rudele profita de timpul petrecut impreuna pentru a scormoni in vietile noastre amanunte despre situatia noastra. In special despre relatie: daca merge, cauza problemelor sau de ce nu exista.
Stim ca matusa enervanta care isi baga nasul in lucruri care nu sunt ale ei mereu se intereseaza de treburile tale, bunica pune intrebari, sotul surorii te sacaie cu “deci, cand vei aduce cu tine pe partenerul/partenera tau/ta?”.

Cunoastem cu totii aceste persoane si curiozitatile lor…
Din fericire, puteti face fata acestor situatii, respirati adanc, numarati pana la 10 pentru a evita sa va enervati. Toate matusile, bunicile, mamele noastre sunt curioase din fire, e ca o “stare de spirit”.
Cele mai multe din aceste intrebari nu sunt puse pentru a provoca disconfort, ci doar din interes autentic sau chiar din plictiseala din viata lor.
Acum, dupa ce ati reusit sa calmati apele interioare, iata cateva modalitati de a face fata situatiei enervante, alegeti tehnica care sa rastoarne intrebarile deranjante.

1 Abordare senzationala
Aceasta abordare necesita o stare buna de sanatate a membrilor familiei dumneavoastra, ca sa nu apara un atac de cord sau accident vascular cerebral dat de raspunsul dumneavoastra.
Cand bunica va intreaba daca aveti un prieten, veti raspunde: “Am un prieten in fiecare seara, ma duc la bar in zona centrala si, cand vad pe cineva care imi place, il invit in apartamentul meu. Ne distram si, asa, fara nici un angajament si fara responsabilitati, ma simt extraordinar sa agat barbati acolo. Dar stii ceva, ce nevoie ai de barbati cand exista vibratoare, chiar ieri mi-am cumparat o “jucarie” noua, vrei sa ti-o arat?”.

Alta versiune la fel de socanta ar fi: “Sincer, bunico, am intalnit pe cineva, un barbat fascinant, e strain, lucreaza in constructii, muncitor necalificat. In prezent nu are de lucru si locuieste in Gara de Nord, dar, in curand, ne mutam impreuna. Mi-ar placea sa il aduc la masa data viitoare. Nu-i asa ca o sa fiti fericiti sa il cunoasteti?”.

2 Abordare filosofica
Scopul acestei abordari este de a-i epuiza pe ceilalti cu intrebarile cicalitoare care va ametesc. Daca va intreaba ce se intampla cu partenerul dumneavoastra, raspundeti in genul: “De ce sa avem noi complicatii cu relatiile? Cine in lumea asta a decis ca noi trebuie sa ne casatorim si sa ne inmultim? De ce trebuie sa fim toti pe acelasi calapod? Daca unii au decis sa se casatoreasca si sa procreeze, este oare si pentru noi obligatoriu sa traim in acelasi mod?? Cred pana la urma ca poligamia este mai buna decat monogamia …”.

Ideea este de a epuiza rudele, astfel incat sa nu mai aiba chef sa mai intrebe din nou si sa mai genereze discutii. In acest mod, inteleg ca au de-a face cu o persoana fara limite si poate un pic ciudata, cu opinii extravagante si ca este mai bine sa opreasca discutia si sa evite “razboiul” in care pot suferi o infrangere rusinoasa.

3 Abordare pasiv-agresiva
Aceasta abordare necesita un grad considerabil de dramatism si se potriveste publicului sensibil. De fiecare data cand o intrebare despre viata romantica va este adresata, plecati capul frumos si explodati in lacrimi, mormaind: “De ce mi se intampla mie, nu stiu de ce nu merge, nimeni nu ma vrea, ce nefericit ma simt! Am sa mor!”. Daca puteti sa va si retrageti intr-o camera singur, este si mai bine.
Aceasta metoda este foarte copilaroasa si foarte enervanta, dar puteti face treaba buna cu ea. Va genera disconfort si tensiune in jurul mesei, unele rude vor mustra matusa bagacioasa sau bunica si, in viitor, sigur se va gandi de doua ori daca sa mai aduca vorba.

4 Atitudinea razbunatoare
Aceasta abordare necesita informatii prealabile despre persoanele implicate, in special ruda curioasa – despre casnicia ei, despre copiii ei, ce probleme are si care sunt punctele ei sensibile. Atunci cand ea te intreaba despre celibatul tarziu, puteti schimba imediat subiectul: “Nu-i asta interesant, sa vorbim despre fiica dvs. Am auzit ca a divortat. E adevarat ca a fost inselata?“.
Sau alta varianta: “Va voi raspunde imediat la intrebarea dumneavoastra, dar mai intai sa va spun ca v-ati ingrasat foarte mult. Trebuie neaparat sa ajungeti la dieteticiana mea, este foarte priceputa si o sa ajute mult”. Simplu este doar sa aduni informatii si sa le folosesti in beneficiul tau.

5 Abordarea directa si solida
Unii ar putea argumenta pana acum ca abordarile mentionate pana in prezent sunt extreme sau nu se pot aplica, “nu se face“. In consecinta, va prezint o abordare serioasa si cea mai practica – abordare matura si, in opinia mea, cea mai corecta.

Ideea este pur si simplu de a taia, a opri valul de intrebari care porneste spre dumneavoastra cu urmatoarea replica: “Draga matusa, cand ma voi casatori vei sti si vei fi invitata la nunta. Cand o sa am un iubit serios o sa il invit aici. Pana atunci, nu cred ca este cazul sa mai abordezi subiectul asta si sa imi pui intrebari si, mai mult, sa stai cu cronometrul deasupra capului meu. Multumesc!”. Astfel ii reduceti elanul curiozitatii.

Sfaturi pentru rudele celibatarului
Atunci cand stati la masa in fata unui burlac, este complet inutil sa ridicati problema celibatului. Nu trebuie sondat, nici chiar cu interes sincer si intentii bune.
Femeia sau barbatul celibatar sunt asa din doua motive. Fie ca nu sunt interesati de relatii, atunci nu ar trebui sa vorbiti pe aceasta tema, asta este decizia lor, sau doresc o relatie si merg la intalniri, dar nu a mers pentru ei. Si in aceasta situatie nu exista intr-adevar nici un motiv de a sapa in aceasta zona, in acest moment, pentru ca nu faceti decat sa le produceti un puternic sentiment de neplacere.
In concluzie, sugestia mea este: NU INTREBATI! Daca barbatul sau femeia ar vrea sa spuna ceva despre viata de cuplu ar initia ei insisi discutia. In loc de intepaturi si scormonit, sapat sau consiliat – luati-va rudele in brate, simplu, cu dragoste.
Toti trebuie sa tinem minte ca libertatea adevarata este abilitatea de a ne accepta pe noi insine si pe celalalt asa cum suntem, chiar celibatari.

Keren Rosner
Psiholog, psihoterapeut, Expertul Acasa.ro

Hai pe Sentimente

Leave a Reply