Relatiile matrimoniale sunt supuse esecului in cazul nefericit in care partenerul de viata ajunge la inchisoare. Rata divortului in randul cuplurilor casatorite care infrunta o condamnare cu arest mai lung de un an este de 80% pentru barbati si de aproape 100% pentru femei. Iata de ce executarea unei pedepse in regim de penitenciar devine o piatra grea de incercare pentru legaturile matrimoniale de pretutindeni.
Familiile detinutilor din toate colturile lumii pot fi numite „victime ascunse” ale infractiunilor comise de acestia. Persoanele care sufera mai mult in urma unei condamnari cu inchisoarea sunt cele din cercurile matrimoniale si familiale.
Din pacate, aceste victime colaterale sunt ignorate de serviciile sociale de sprijin si consiliere in domeniul penitenciar, cu toate ca se confrunta cu multe consecinte devastatoare.
Drama sotilor aflati in libertate
Multe dintre sotiile ramase acasa dupa ce partenerul lor ajunge la inchisoare sunt nevoite sa suporte toate responsabilitatile matrimoniale, fara sprijin. In plus, sunt nevoite sa indure si sentimente de marginalizare, vina, rusine, singuratate si frustrare sexuala.
Dificultatile financiare sunt majore, iar judecata celor din jur este deseori prea aspra pentru vulnerabilitatea femeilor care raman in astfel de circumstante matrimoniale apasatoare. Aproximativ jumatate din mariaje se incheie chiar inainte ca viitorul detinut sa fie incarcerat.
Nici macar internetul nu ofera suficiente informatii pentru aceaste situatii matrimoniale de criza, desi nevoia de consiliere este extrem de mare in toate colturile lumii.
Pentru barbatii ai caror sotii ajung dupa gratii, tumultul sufletesc este asemanator cu cel al femeilor. Ingrijirea casei si a copiilor poate ridica probleme majore, iar relatia dintre cei doi parteneri are toate sansele sa se deterioreze din cauza distantei si a impactului psihologic al mediului in care sotia ajunge sa isi execute pedeapsa.
Supravietuirea casniciei dupa condamnarea la inchisoare
Relatiile matrimoniale au foarte putine sanse sa reziste dupa condamnarea la inchisoare a unuia dintre membrii cuplului. Exista si cazuri in care partenerii de viata au ramas loiali unul altuia, in pofida obstacolelor grele. Iata cativa pasi care sa te ajute in acest demers dificil:
- Unica modalitate prin care legaturile matrimoniale pot rezista in asemenea conditii vitrege este sa iti cu adevarat mariajul. Nu incerca sa iti impui continuitatea relatiei pentru asa este demn sau pentru ca „trebuie sa iti duci crucea pana la capat”.
- Analizeaza-ti cu atentie sentimentele si judeca obiectiv datele problemei: poti trece peste greseala partenerului tau, pastrandu-ti increderea in el? Il poti privi in continuare cu aceeasi ochi, in ciuda cursului pe care l-a luat viata sa? Daca iti raspunzi afirmativ la aceste doua intrebari, cu sinceritate, inseamna ca merita sa lupti cu demonii prezentului, pentru un viitor mai bun.
- Gandeste pozitiv si incearca sa inveti din aceasta experienta. Fiecare esec aduce cu sine mai multa intelepciune, asa cum fiecare furtuna racoreste aerul si este urmata de rasaritul soarelui.
- Ai rabdare si ocupa-ti timpul cu activitati care sa te tina mereu in miscare. Ai incredere ca timpul le vindeca pe toate si ca viata merge inainte. Vor veni si zile mai bune!
- Loialitatea fata de partenerul tau poate chiar sa consolideze sentimentele voastre matrimoniale, astfel ca merita sa lupti pana la ultima resursa!
da…frumos Baiul. N-am fost niciodata, desi m-am ganidt sa ma duc…iarna fireste :)))) O sa iau jurnalul tau printat cu mine pt orientare:p… Dar poza cu Bucegii de la telegondola este chiar…WOW. Imi aminteste ca chiar si aglomerati si plini de ursi sunt …extraordinari!!!