Matrimoniale

Top 5 filme romanesti de dragoste

By octombrie 16, 2013 3 Comments

072749-liceeniiDragostea a fost si continua sa fie un subiect exploatat la maximum in filmele straine. In schimb, desi povestile de iubire prind la publicul roman, cineastii nostri nu s-au ingramadit sa le dedice prea multe filme.

Criticii de film sunt de parere ca regizorii romani evita sa abordeze acest gen cinematografic considerandu-l a fi unul “neserios”.

Faptul ca exista un numar mic de filme de dragoste autohtone este “un semnal prost”, este de parere criticul Irina Margareta Nistor. Ea a incercat sa gaseasca si o explicatie, care rezida in faptul ca in cinematografia romaneasca sunt“prea putine femei regizor”. “Barbatii romani se vad niste duri, de la lungmetraj la scurtmetraj”, spune aceasta.

Iata cinci dintre peliculele romanesti de dragoste pe care un cinefil nu ar trebui sa le rateze:

Dragoste la zero grade (1964)

Regia: Geo Saizescu

Distributie: Coca Andronescu, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Mihai Popescu, Dem Radulescu, Dumitru Rucareanu

La Poiana Brasov, undeva in anii ’60, are loc un concurs de schi. Oana, mandria uzinei, se ciocneste pe partie, din greseala cu Andrei, un tehnician TV venit tocmai de la Bucuresti pentru a monta un releu.

Din impactul neasteptat se naste o dragoste fulgeratoare. Dupa ce Oana pierde concursul de schi, iar Andrei aparatul cu care lucra si trec printr-o gramada de peripetii, in final amandoi descopera dragostea. De pe coloana sonora a filmului retinem doua dintre slagarele Trio Grigoriu (“Tu esti fotogenica”, “Saniuta dragostei”).

Ciuleandra (1985)

Regia: Sergiu Nicolaescu

Distributie: Ion Ritiu, Anca Nicola, Gheorghe Cozorici, Stefan Iordache

Puiu Faranga (Ion Ritiu) se indragosteste de Madalina (Anca Nicola) cu care se va casatori, smulgand-o din satul ei natal si transformand-o in Madelaine Faranga. Madalina i-a cucerit inima, dar l-a adus in pragul nebuniei, intrucat femeia ii reaminteste mereu de bariera care ii desparte: el bogat, ea provenita dintr-o familie modesta.

Intr-un moment de ratacire, Puiu isi ucide sotia. Ca sa scape de inchisoare, Puiu Faranga este internat de tatal sau – ministru – intr-un sanatoriu. Pacientul marturiseste pasiunea pentru Madalina si crima comisa psihiatrului Aioanei (Stefan Iordache). Coincidenta face ca Aioanei sa fie originar din satul fetei, si, la randul sau, a fost indragostit de ea candva.

Refuzand sa scape de inchisoare prin simularea nebuniei, Puiu se declara gata sa-si ispaseasca pedeapsa, in vreme ce medicul e culpabilizat prin interventia vindicativa a ministrului.

Trecatoarele iubiri (1974)

Regia: Malvina Ursianu

Distributie: Gina Patrichi, Silvia Popovici, Dorel Visan, George Motoi, Cornel Coman

Filmul este regizat de Malvina Ursianu, cea care a realizat Intoarcerea lui Voda Lapusneanu, Pe malul stang al Dunarii albastre si Gioconda fara suras.

Trecatoarele iubiri este povestea a doua cupluri, care sunt pe punctul de a se destrama: Lena-Costea (Silvia Popovici si Cornel Coman) si Andrei-Hanna (George Motoi si Gina Patrichi) Partenerii se inteleg, se respecta, dar nu se mai iubesc. Lena, femeia din primul cuplu si Andrei, barbatul din al doilea, au fost impreuna in trecut, inainte ca acesta sa plece in strainatate.

Andrei se intoarce in Romania, unde isi traieste ultimele clipe ale vietii, incercand se reinnoade povestea de iubire din tinerete.

Declaratie de dragoste (1985)

Regia: Nicolae Corjos

Distributie: Adrian Paduraru, Teodora Mares, Dorel Visan, Constantin Diplan, Adela Marculescu

Declaratie de dragoste este poate cel mai cunoscut film romanesc de dragoste. Pelicula, regizata de Nicolae Corjos, are la baza un roman semnat de George Sovu. Filmul este povestea romantica a doi tineri liceeni de conditie sociala diferita, Ioana (Teodora Mares) si Alexandru (Adrian Paduraru), care raman impreuna in ciuda tuturor obstacolelor. Ioana este in film o fata saraca, iar Alexandru un baiat de bani gata, caruia mama ii interzice sa se mai vada cu aceasta.

Raman memorabile rolurile Isoscel si Socrate, interpretate ireprosabil de Tamara Buciuceanu Botez si Ion Caramitru.

Liceenii (1987)

Regia: Nicolae Corjos

Distributie: Stefan Banica Jr., Oana Sarbu, Ion Caramitru, Tamara Buciuceanu Botez, Cesonia Postelnicu, Mihai Constantin

Dupa succesul repurtat in urma cu doi ani, cu Declaratie de dragoste, Nicolae Corjos revine cu un nou love story, tot dupa scrierile lui George Sovu.

Se pastreaza o parte din personaje (Socrate, Isoscel), si se impun altele noi: Mihai (Stefan Banica Jr.), Dana (Oana Sarbu) Ionica (Mihai Constantin), Geta (Cesonia Postelnicu). Mihai este un provincial ajuns la un liceu din Bucuresti, cu rezultate nu tocmai spectaculoase la invatatura, care se indragosteste de Dana, exact opusul lui. Cei doi vor trece prin multe incercari, la fel si relatia dintre nastrusnicul Ionica si simpatica Geta.

sursa: acasa.ro

Hai pe Sentimente

Comentarii

  • vescan spune:

    de 2 zile pe sentimente yahoo numai functioneaza va rog rezolvati defectiunea

    • Buna,

      Solutia pentru problema semnalata este stergerea cookie-urilor si a cache-ului din browser-ul pe care il folosesti (Internet Explorer, Mozilla, Chrome). Acestea sunt informatii salvate automat in calculatorul tau, pe masura ce navighezi pe Internet si care uneori pot impiedica versiunile mai noi sau problemele rezolvate sa apara si la tine ca atare. Asa cum este si cazul de fata, cand site-ul este functional, dar tie iti apare in continuare cu eroare.

      Pentru aceasta, apasa in acelasi timp tastele Ctrl, Shift si Delete, bifeaza Cache sau Memoria Cache – depinde de de limba si de browser-ul folosit si selecteaza sa il stergi.

      Succes si scrie-mi daca iti mai pot oferi asistenta in acest sens.

      O zi excelenta,
      Diana – Echipa Sentimente.ro

Leave a Reply