In timp ce stiinta sugereaza faptul ca sexul poate imbunatati starea de spirit si poate reduce anxietatea, e posibil ca acesta sa interfereze totusi cu o viata sanatoasa. Atunci cand e prea mult. Dar cand e oare prea mult? La aceasta intrebare incearca sa raspunda specialistii.
Sexul este o parte normala, sanatoasa si distractiva a vietii de adult. Potrivit medicului Ian Kerner, specialist in terapie sexuala, atractia sexuala si compatibilitatea sexuala reprezinta baza celor mai multe relatii de succes.
Totusi, ramane dilema pe care o are multa lume: cand numarul raporturilor sexuale depaseste „norma” si e considerat prea mult.
Potrivit Kinsey Institute, tinerii intre 18 si 29 de ani, au parte, in medie, de 112 raporturi sexuale pe an, in timp ce persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 39 de ani fac sex, in medie, de 86 de ori pe an.
Kerner sustine ca persoanele aflate intr-o relatie stabila trebuie sa faca face sex cel putin o data pe saptamana.
Psihoterapeutul Barry McCarthy sustine ca o partida de amor o data, de doua ori pe saptamana este suficient pentru o viata sexuala sanatoasa. In „luna de miere”, adica in perioada de inceput a unei relatii, cuplurile fac sex de fiecare data cand sunt impreuna, dar frecventa raporturilor intime scade odata ce s-au mutat in aceeasi locuinta.
Uneori, insa, sexul poate deveni inconfortabil pentru unul sau pentru ambii parteneri. Si vorbim aici fie despre cazuri de hipersexualitate fie de hiposexualitate.
Daca despre lipsa libidoului s-a tot vorbit, hipersexualitatea sau obsesia pentru sex, considerata drept comportament deviant nu a fost luata foarte mult in discutie. Parerile sunt impartite. Unii specialisti o considera o tulburare psihiatrica, in vreme ce altii sustin ca nu este altceva decat o dorinta puternica.
In acest caz, nu calitatea este atat de importanta, cat cantitatea. A face sex zi de zi nu inseamna neaparat prea mult, daca ambii parteneri se bucura de raporturile intime, sustine Kerner. In cazul in care dorinta unuia lipseste sau doar unul dintre parteneri este multumit, sexul poate deveni o corvoada si in niciun caz o satisfactie.
Specialistii spun ca depinde de la caz la caz cand se poate vorbi despre „prea mult sex”, tocmai pentru ca trebuie tinut cont de dorintele ambilor parteneri. Insa sfatul pe care consilierii de cuplu il dau partenerilor este sa discute intotdeauna atunci cand apare o nemultumire in plan sexual. O cercetare a demonstrat chiar faptul ca cuplurile care comunica despre sex in afara, dar si in timpul contactului intim, sunt mai implinite sexual.
Care crezi ca este numarul raporturilor intime pentru ca o relatie sa fie implinita si sexual?