Site icon Blog matrimoniale

Cum sa depasesti problemele matrimoniale legate de somn

Odihna de proasta calitate poate determina probleme matrimoniale serioase, care completeaza lista incompatibilitatilor in cuplu. Nemultumirile legate de somn in dormitorul conjugal se reflecta atat in dispozitia partenerilor, cat si in starea lor de sanatate. Dependenta de tehnologie, orele diferite de culcare, sforaitul sau alte obiceiuri deranjante sunt amenintari serioase pentru continuitatea relatiilor matrimoniale.

Din seria tuturor provocarilor cu care se confrunta doi adulti indragostiti care pornesc impreuna pe drumul vietii, problemele matrimoniale legate de somn sunt cel mai dificil de rezolvat. Pentru a nu se ajunge la paturi sau chiar la camere separate, exista cateva strategii utile in reducerea impactului incompatibilitatilor din dormitor, in ceea ce priveste odihna si calitatea ei.

Un somn insuficient determina instalarea unei irascibilitati continue, deloc benefica armoniei in cuplu. In plus, conflictele matrimoniale sunt mai probabile si nici viata sexuala nu scapa de repercusiuni, din pricina tensiunilor create intre parteneri. Iata cateva masuri eficiente in acest sens:

1. Limiteaza folosirea dispozitivelor electronice

Telefoanele inteligente si laptopul emit zgomote si radiatii daunatoare odihnei, de aceea nu este recomandat sa functioneze dupa ora 22.00. Evita sa iti verifici e-mail-ul in mijlocul noptii, deoarece acest obicei iti afecteaza capacitatea de a te odihni corespunzator si poate intrerupe somnul partenerului in acelasi timp. Inainte de culcare, mutati orice dispozitiv de acest tip in alte camere matrimoniale.

2. Delimiteaza-ti spatiul personal

Alege, impreuna cu partenerul tau, momentul in care sa va tineti in brate si sa va iubiti, precum si clipele in care fiecare beneficiaza de un spatiu personal, in care sa va simtiti amandoi confortabil. Foarte multe persoane au nevoie de loc pentru un somn linistit. Delimitati portiunile de pat care va revin si nu traversati “granita” dupa clipele de tandrete matrimoniale.

3. Sincronizati-va ora de culcare

Expertii recomanda ca partenerii de viata sa gaseasca o solutie pentru sincronizarea orei de culcare. Coordonarea obiceiurilor din timpul serii va conduce la necesitatea comuna de odihna la o anumita ora, un bun mod de a preveni problemele de somn in relatiile matrimoniale.

4. Controlati sforaitul

Sforaitul este un punct sensibil pentru cupluri, deoarece este cauza majora a disconfortului odihnei in patul conjugal. Pozitia de somn pe spate favorizeaza respiratia greoaie si zgomotoasa, deci evitarea ei poate sa opreasca fenomentul eficient. Alte solutii sunt ridicarea capului pe o perna groasa ori folosirea de benzi medicale speciale sau picturi pentru decongestionarea cailor respiratorii.

5. Evitati obiceiurile care induc insomnia

Stresul si anxietatea sunt doua cauze comune ale insomniei. Evitati discutiile matrimoniale tensionate inainte de culcare si nu va odihniti dupa o cearta, incercati sa ingropati securea razboiului pentru a recapatarea starii de calm.

Tototdata, problemele matrimoniale legate de somn pot fi provocate de consumul stimulentilor precum sucul dulce, ciocolata si alte surse de cofeina cu doua ore inainte de culcare.

6. Pregatiti camera corespunzator pentru somn

Dezordinea, aerul inchis, lenjeria de pat murdara si lumina puternica sunt “ingredientele” sigure ale somnului de proasta calitate in dormitoarele matrimoniale. Cu o ora inainte de culcare, asigurati-va ca patul este eliberat, incaperea aerisita si sursele de lumina oprite.