Matrimoniale

Replici celebre din filme de dragoste

By martie 21, 2013 No Comments

casablancaFilmele de dragoste sunt o parte din viata noastra, un refugiu pe care il cautam atunci cand iubim sau cand suferim, o portita pe care evadam din cusca timiditatii noastre bine prinsa de peretii sufletului.

De-a lungul vremii, filmele ne-au demonstrat ca un scenariu bine gandit poate trezi emotii profunde in mintea unui cinefil. Replici celebre din lungmetraje de succes au ramas vii in memoria noastra si ne-au mijlocit relatiile cu cei din jur, si implicit cu noi insine. In cele ce urmeaza, am realizat un top cu cele mai faimoase dialoguri din filmele de dragoste celebre vazute pe marile ecrane.

Casablanca (1942)
Casablanca este o frumoasa poveste de dragoste si sacrificiu, prietenie si caracter nobil ce a incalzit inimile unor generatii intregi de cinefili din toata lumea. Iubirea lui Rick Blaine (Humphrey Bogart) si a Ilsei Lund (Ingrid Bergman) dezvoltata pe fundalul unei lumi fracturate de razboi, a trezit oftaturi si suspine in fiecare indragostit smuls de soarta din bratele iubitei sale.
De altfel, filmul lui Michael Curtiz, unul de referinta in cinematografia internationala, a fost premiat in 2006 de The Writers Guilt of America pentru cel mai bun scenariu din toate timpurile.

“Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship” (Louis, cred ca acesta este inceputul unei frumoase prietenii) ii spune Rick, Ilsei la finalul filmului. Aceasta replica, poate una dintre cele mai frumoase din istoria cinematografiei , a devenit in timp un adevarat simbol al iubirii imposibile.
“Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine!?!” (Dintre toate barurile din lume trebuia sa pice tocmai in al meu!?!). Aceeasi Casablanca, acelasi Humphrey Bogart, acelasi personaj Rick suparat ca mana destinului ii joaca feste si i-o readuce in cale pe Ilsa, vechea iubire pe care nu o poate avea.
“We`ll always have Paris” (Intotdeauna vom avea Paris-ul) o consoleaza Rick pe Ilsa, constient de faptul ca singura solutie pentru amandoi este sa se desparta si sa o lase sa se intoarca la sotul ei.

Gone-With-Wind-01Gone with the Wind (1939)
Alaturi de Casablanca, Gone with de wind (Pe aripile vantului) se inscrie in galeria filmelor premium date de batranul Hollywood. Cu Vivien Leigh si Clark Gable in rolurile principale, aceasta tumultoasa poveste de dragoste, in regia lui Victor Fleming, a surprins toate trairile si sentimentele incercate de un om aflat in slujba acesteia.

Scenariul acestei pelicule a fost considerat foarte indraznet la vremea aceea. De altfel, celebra replica „Frankly, my dear I don`t give a damn” a fost categorisita pe atunci drept una necoviincioasa.

“Frankly, my dear I don`t give a damn” (Sincer draga mea, nu dau doi bani) este replica pe care i-o da Rhett Butler (Clark Gable) lui Scarlett O`Hara (Vivien Leigh) la finalul filmului. Aceasta isi da seama prea tarziu ca il iubeste pe Rhett si incearca sa-l determine pe acesta sa nu o paraseasca. Intrebandu-l ce se face fara el, acesta ii raspunde cu o replica acida specifica carecterului sau. „Frankly, my dear I don’t give a damn” a fost votata de criticii de film in diverse sondaje drept cea mai buna replica din cinematografie.
“I`ll think about it tomorrow” (Ma voi gandi maine la asta) este replica pe care o folosea tot timpul Scarlett atunci cand avea de-a face cu situatii critice care o copleseau.
“After all, tomorrow is another day” (Pana la urma este si maine o zi) este concluzia la care ajunge Scarlett in finalul filmului si probabil una dintre cele mai memorabile si profunde replici ale filmului. Incercand sa gaseasca o strategie de-a il recuceri pe omul iubit, incapatanata femeie, ajunsa acum la un nivel emotional mai matur, isi gaseste o punte de care se agata pentru a evita o cadere nervoasa : intotdeauna exista o zi de maine in care poti sa repari cele gresite azi.

Love Story (1970)
Cu Ryan O`Neal si Ali MacGraw in rolurile principale, Love Story ramane una dintre cele mai frumoase povesti de dragoste din istorie. Bazata pe puterea sacrificiului si a iubirii de dincolo de moarte, Love Story-ul lui Arthur Hiller ilustreaza o situatie reala de viata in care iubirea a doi oameni este intunecata de o boala necrutatoare.
“Love means never having to say you’re sorry” (Dragostea inseamna ca niciodata sa nu fi nevoit sa spui ca-ti pare rau), replica pe care o da Oliver Barrett (Ryan O`Neal) este chiar ghidul pe care ar trebui sa-l urmeze fiecare indragostit. De altfel, aceasta fraza a ramas sub forma unei maxime pe care se dezvolta manualul iubirii scris de social.

Dirty-Dancing-movie-01Dirty Dancing (1987)
Dirty Dancing este de departe una dintre cele mai frumoase reprezentatii muzicale de dragoste, indragita de generatii intregi de tineri. Ramas in istoria cinematografiei in mod special pentru coloana sonora spectaculoasa si dansurile incendiare, Dirty Dancing-ul lui Emile Ardolino si-a castigat respectul in galeria filmelor premium si printr-o serie de replici legendare.

“Nobody puts Baby in a corner” (Nimeni nu o pune la colt pe Baby). Replica folosita de Johnny (Patrick Swayze) pentru a o ajuta pe Baby (Jennifer Grey) sa castige respectul celorlalti a ramas vie in mintea cinefililor nostalgici.

Jerry Maguire (1996)
Productia lui Cameron Crowe a cucerit inimile femeilor si a barbatilor deopotriva. Jerry Maguie este un amestec spumos de iubire, umor si pilde demne de urmat, scenariul scris de Cameron a dat nastere unor fraze memorabile.
“You had me at `hello`” (M-ai cucerit cand mi-ai spus `buna`) este de departe una dintre cele mai romantice fraze din seria lungmetrajelor marca Hollywood. In incercarea de a o recuceri, Jerry Maguire (Tom Cruise) ii tine un intreg discurs lui Dorothy (Renee Zellweger) ca la final aceasta sa ii raspunda: „You had me at `hello`”.
“Don’t cry at the beginning of a date. Cry at the end, like I do” (Nu plange la inceputul unei intalniri. Plangi la final, asa cum fac eu), este sfatul pe care i-l da Laurel surorii sale cand sufera o deceptie in dragoste.
“Look at me Laurel, I’m the oldest 26 year old in the world” (Uite-te la mine Laurel. Sunt cea mai batrana femeie de 26 ani din lume), este una dintre cele mai adorabile fraze din acest film. Stresata fiind ca nu are noroc in dragoste, Dorothy se plange surorii sale ca timpul trece.
“That’s more than a dress. That’s an Audrey Hepburn movie” (Este mai mult decat o rochie. Este un film cu Audrey Hepburn), ii spune Jerry lui Dorothy, socat de frumusetea acesteia. Aceasta replica ramane probabil unul dintre cele mai frumoase complimente pe care ar putea sa le faca un barbat unei femei.

Closer (2004)
Closer, filmul lui Mike Nichols este o epopee a complexitatii mintii umane si a jocurilor pe care aceasta le face in relatiile interumane. Scenariul acestei pelicule, scris de Patrick Marber, este transant, necrutator si vorbeste despre iubire si adulter, ridicand o serie de intrebari pe aceste teme. Replicile sunt acide si pline de subintelesuri. Iata cateva exemple:
“If you belive in love at first sight…..you never stop looking” (Daca crezi in dragoste la prima vedere …nu te opresti niciodata sa privesti in stanga si dreapta);
“Don’t say it! Don’t you fucking say you’re too good for me. I am, but don’t say it.” (Nu o spune! Nu incerca sa zici ca esti prea buna pentru mine. Stiu ca esti, dar nu o spune);
“How can one man be so endlessly disappointing? That`s my charm!” (Cum poate un barbat sa fie atat de dezamagitor?? Asta e farmecul meu);
“No one will ever love you as much as I do. Why isn’t love enough?” (Nimeni nu te va iubi mai mult ca mine. De ce nu este dragostea de ajuns?);
“Everybody wants to be happy… Depressives don’t. They want to be unhappy to confirm they’re depressed. If they were happy they couldn’t be depressed anymore. They’d have to go out into the world and live. Which can be depressing.” (Toata lumea vrea sa fie fericita….Nu si depresivii. Acestia vor sa fie nefericiti pentru a li se confirma faptul ca sunt deprimati. Daca ar fi veseli, nu ar mai fi depresivi si ar fi nevoiti sa iasa in lume si sa traiasca. Lucru care poate fi foarte deprimant).

A walk to remember (2002)
O poveste de iubire frumoasa si trista, doi indragostiti care sunt despartiti de o boala incurabila, mult romantism si bunatatea sufleteasca, toate acestea intrunesc mesajul pe care vrea sa-l transmita Karen Janszen prin scenariul filmului A walk to remember.
“Our love is like the wind… i can’t see it… but i can feel it…” (Dragostea noastra se aseamana cu vantul…nu-l vad…dar il simt) este o replica memorabila si o marturie vadita a puterii de a iubi.

 

sursa: acasa.ro

Hai pe Sentimente

Leave a Reply